Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

User avatar
Sony
Posts: 10949

Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#1 » 19 Apr 2016 14:02

Matkalla pohjoiseen: Nokialla käy kiivas kapsäkkien pakkaaminen. On suksea, voidetta, pipoa, hanskaa ja kaikkea muuta joka pitää muistaa ottaa pohjoisen reissulle mukaan. Käynnistämme auton Perjantai iltana ja suuntana on välietappi/yöpaikka Lappajärvellä. Lauantaiaamuna aikaisin ylös ja Opel Astran nokka kohti Muonion Jerisjärveä jossa meitä odottaa vaatimaton vuokramökki. Ajokeli on ihan hyvä ja matka taittuu jouhevasti, jos ei huomioida vaimon migreenikohtausta kesken matkan.
Olin laittanut aamusella ruokatermokseen satsin hernekeittoa ja siitä nyt kauhoin lusikalla suuhun pahimpaan nälkään kuumaa soppaa. Vaimolle ei ruoka maittanut ja hän jatkoi toipumista auton takapenkillä vaaka-asennossa.
Perille päästiin mökin pihaan http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... m%F6kki%20 Yleensä olemme Jeriksellä käydesssämme vuokranneet erään järjestön mökkiä, mutta nyt oli varauskirjat ääriänsä myöten täynnä ja oli vuokrattava toinen tupa. Kylläpäs oli lunta kovasti tienpenkoissa, reilu metri. Ihmettelimme mökin pihassa ollutta autoa, mutta siitä huolimatta astelimme etsimään avainta joka piti olla laitettuna tiettyyn paikkaan.
Suksetkin oli valmiina hiihtäjää odottelemassa mökin kuistilla. Avainta ei vaan löytynyt vaikka kuinka paikkoja käänsi nurin. Sisälle mökkiin ikkunasta kurkatessa näkyi siellä laukkuja lattialla, viinilasit pullo ja katettu pöytä.
Täällähän on jo asukkaita, vaikka ketään ei näkynyt sisällä! Ollaanko tultu väärälle mökille? Mitä ihmettä! Siitä hipsimällä autolle ja soitto mökin vuokraajalle. Alkoi tässä vaiheessa pukkimaan tuskanhikeä ja muutama kirosanakin pääsi ilmoille.
Oli mökki vuokrattu kahdelle samaan aikaan, tosin vuokraaja oli merkinnyt meille varauksen vasta viikon päästä.
Ei hätää mitään, koska saimme sijaismökin ja vieläpä viimeisen päälle varustellun alkuperäismökkiin verrattuna.

https://www.youtube.com/watch?v=uO95OTug8D8
Muonio Jerisjärvi in Finland- Finnish Lapland 2016

http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... apaikka%21

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#2 » 19 Apr 2016 14:53

Sunnuntai 20.3.2016 Muonio Jerisjärvi:
https://www.youtube.com/watch?v=ovktq7qQqmM
Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016

On tästä aamiaispöydästä upea järvinäkymä Jerisjärvelle. Oloksen tuulimyllyt näkyy kaukana horisontissa Keimiöniemen takaa.
Pakkanen on ollut yöllä kireää mutta lauhtuu auringon noustessa. Suksen voitelua, pikapidolla ja luostolla mennään täällä erämaassa. Teetä ja kahvia termokseen, eväsleipää runsaalla voikuorrutuksella, siinä on hiihtäjän eväät joilla jaksaa jurnuttaa niin ylämäet kuin tasaiset suonreunat.
Pientä kylmänramahtelua on havaittavissa kehossa kun suksia jalkaan asettelee raikkaassa pohjoisen ilmastossa. Noh, lämpöä kyllä äkkiä kertyy kunhan on päästy sivakoimaan ladulle.
Ei näy pilviä taivaalla! Aurinko sinkoilee säteitään jotka heijastuvat valkoisenaan hohtavalta hangelta hiihtäjän kasvoille.
Päivän hiihtoretki suuntautuu Särkitunturille. Mökin pihasta sukset kohti Keimiöniemeä kiertävälle latu-uralle. Hanki kantaa hyvin suksen ja hiihtäjän. Lumen pinta on paikoitellen ohkaisen jään peittämää joka raapii suksen pohjaa rutinan säestämänä. Lumen alla on myös joissakin kohdin vettä kymmeniä senttejä.
Keli on suorastaan upea, eikä tämän parempaa hiihtokeliä ole olemassa. Matka Särkijärvelle on reitin puolesta helppoa tasamaan hiihtoa järven jäällä, lukuunottamatta pientä kannaksen ylitystä matkan varrella. http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... ityspaikka
Särkilompolojärven yli menee latukartan mukaan hiihtoreitti, mutta samalla reitillä näkyi pelkkää moottorikelkan jälkeä ja emme sitten oikoneetkaan tästä kohtaa. http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... oreitti%3F

Image
Kartanlukupaikka Särkijärveltä ampumaradan risteyksessä.http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... eyksess%E4.
Image
Oli siellä ladun varrella muitakin matkaajia joita ohittelimme.
Matkaa teimme Särkitunturille Oloksen puolelta Tammikämpän kautta kiertäen. Ihan uusi reitti meille, vaikka olemme retkeilleet vuosikausia samoilla paikoilla.
Image
Olos-Tammikämppä risteys http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... risteys%20
Lämpö nousee ja hikeä pukkaa! Helpon järvitaipaleen jälkeen Särkijärven ohitettua, alkaa latu vuoroittelemaan nousujen ja laskujen muodossa. Ei vielä mitään rajuja nousuja, mutta sen verran että saa ylämäessä sauvoja käytellä jo ihan huolella. Kuvaan tätä hiihtomatkaa GoPro Hero4 Black Actionkameralla. Metrisen varren päässä sijaitseva kamera tallentaa maisemaa laajakulmana 2.7K tai 4K moodilla. Vasemmalla kädellä hoitelen sauvomishommaa ja oikea käsi hallitsee kameran vartta ja koko kuvaushommaa.
Image
Tunturijärvi risteys Särkitunturille 16 Km http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 16%20Km%20
Kyllä tulikin matkalle mittaa kun ei menty oikoreittiä pitkin! Särkitunturille vielä 16 km matkaa. Edessä on vielä pitkiä ylämäkiä ja mutkaista laskettelua jäistä latu-uraa pitkin.
Tammikämpälle vain 1,8 km ja siellä on tauko paikallaan.

Image

Image

Image
Saapuessamme Tammikämpälle siellä oli rauhallista, vain luonnon äänet seurana, ei ainuttakaan turistia. Kämpän sivuitse virtasi joki ja siellä tepasteli koskikara laulellen omia laulujaan. Rauha ja hiljaisuus kesti vain sen pienen hetkisen, kunnes paikalle pölähti kasa hiihtoturisteja.
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 0Koskikara

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#3 » 19 Apr 2016 17:51

Sunnuntai 20.3.2016 Muonio Jerisjärvi:
https://www.youtube.com/watch?v=K_-nBu9jw7k
Dipper -Koskikara- Wildlife Dokumentary
Nyt vasta ne kunnon nousut alkoivat! Pitkää jyrkkää ylämäkeä, pieni mutkainen alamäki ja taas noustiin. Latu-ura oli todella jäinen ja paikoitellen roskainen. Jyrkissä mutkaisissa laskuissa sai olla tarkkana ettei mennyt metsään, koska auratessa suksen kantissa ei ollut yhtään pitoa. Kuvaaminen ja laskettelu yhdellä kädellä oli mahdoton tehtävä! Joissain pahemmissa alamäissä asetin kameran, repun lantio ja rintahihnan alle ja näin pystyi kuvaamaan suhteellisen laadukasta filmiä.
Juuvanrovan autiotupa oli ihan tyhjä turisteista! http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 0Autiotupa

Image

Image

Image
Komeat on maisemat tunturin huipulla! Hikeä virtaa, mutta kyllä täällä korkealla kannattaa käväistä ihailemassa maisemia.
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... uipulla%21

Tee ja kahvitaukoa pidimme Kuusikonmaan autiotuvassa. http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... ruokatauko
Ulkona auringon paisteessa eväät katosivat nälkäisiin suihin. Autiotupa oli tyhjä ihmisistä.
Image

Image
Kyllä se Särkitunturikin alkaa lähestymään kun vaan jaksaa sauvoilla lykkiä mäkiä ylös. Vallan upeat maisemat avautuu lähestyttäessä tunturin lakea.
Image

Image

http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... turilla%21

Kohta on edessä lähes 3 km laskettelua!
Image

https://youtu.be/WEyft23LYRo
Särkitunturi lasku! Dangerous downhill skiing-Vaarallinen lasku! Finnish Lapland

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#4 » 25 Apr 2016 13:36

Maanantai 21.3.2016 Muonio Jerisjärvi
Maanantain hiihtoreissun suunta on Pallaksen tuntureille. Hotelli Pallaksen piha> Nammalakuru> Montellin maja> Paluumatka Vuontisjärven puolelta.
Pakkanen puree 12 asteen voimalla viiman tehostaessa pakkasen purevuutta.
Image

https://www.youtube.com/watch?v=l5HdzwNr4vE
Pallastunturi-Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016

Aurinko paistoi täydeltä terältä latujen ollessa loistokunnossa ainakin näin alkumatkasta.
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 0alkupiste

Image
Kynttiläkuuset olivat tiputtaneet suurimmat lumikuormansa ja jäljellä oli enään rippeet. Reitti on tuttu, olemme tästä hiihdelleet lukemattomia kertoja aiemminkin.
Image
Suoaukea

http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 3;Suoaukea

Matka Nammalakurun kämpälle on melko helppoa hiihdellä. Pitkät palat suon laitaa, jokunen vaativa lasku, vasta lopussa jyrkähkö nousu.
Image

Image
Pallastunturin maisemiin ei kyllästy koskaan, on ne vaan niin upeat nuo Pallaksen kerot. Pakko joskus pysähtyä ja suunnata kamera kohti tunturia, vaikka "ykkösvaeltaja" mennä viuhtaisee tasaista matkavauhtiansa eteenpäin.
Image
Laturisteys: Hotelli Pallakselta tultu 7 km
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... u%207%20km

Image
Paikoissa jossa ei tuuli pääse puhaltelemaan on lämmin. Keli on kyllä ihanteellinen!
Ei ole tästä paikasta Nammalakurun kämpälle pitkä matka. http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 4hestyy%21

Image

Image

Image
Valokuvan ottopaikka!
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... ottopaikka

Image
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 0autiotupa
Montellin majalle asti latu oli loistavassa kunnossa, sieltä pitkä lasku Vuontisjärven kylkeen. Latu-ura oli melko jäinen. Reidet joutuivat koville, koska suksen kantti ei tahtonut saada otetta jäisen latupohjan pinnasta, vaan pyri karkaamaan alta.

Tämä hiihdon loppuosa oli tuskien taivallusta! Tunturin tämän laidan latu ajetaan kerran viikossa Tiistaisin. Koko latu oli umpijäässä! Jo pieni loiva nousu oli vaikea ylittää, koska suksen kanttiin ei löytynyt pitoa yhtään. Alamäet yhtä tuskaa, ajautuminen ladun kallistuksen suuntaan oli tosiasia, vaikka kuinka yritti suksea kääntää vastakkaiseen suuntaan.
Kyllä erämaa näytti kyntensä hiihtäjille! Kilometrien pituinen loppunousu kurun pohjaa pitkin ei onnistunut sukset jalassa, vaan oli otettava sivakat ja sauvat olkapäälle ja laitettava jalkaa toisen eteen. Jopa hiihtokenkä tahtoi luistaa ja lipsahdella paikoitellen pahimmissa nousuissa.
Kyllä alkoi olemaan takki tyhjä päästessämme loppulaskuun kohti Hotelli Pallasta.

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#5 » 15 May 2016 13:49

Tiistai 22.3.2016


https://youtu.be/23l9x5Xpj9A
Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series Wildlife Dokumentary 2016

Tänään ohjelmassa on Keimiötunturin kierros, matkaa kertyy reilu 20 km. Pakkasta 10 astetta, auringon paistellessa taivaalta.

Image
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... j%E4rve%E4

Hyvin suksi luisti eikä roskia ollut ladulla kuin siellä täällä. Hiihto-osuuden alkupätkä on lievähköä nousua Keimiöjärven kämpälle asti, tosin on siellä myös pieniä alamäkiosuuksiakin joukossa. Ei täällä muita hiihtäjiä paljon tullut vastaan. Alkumatkasta ohitimme hiihtoporukan joka meni melkoisen hidasta tahtia eteenpäin.
Image
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... a%20jatkuu
Keimiötunturi siinä näkyy vasemmalla puolella. On siitä oikaistu omia polkuja lumikengillä ja joskus myös suksilla. Me tyydymme tähän valmiiseen latu-uraan jota on vaivatonta lykkiä eteenpäin.
Tästä kohtaa alkaa reilun kahdenkilometrin loiva nousu kohti Keimiöjärven autiotupaa.Kyllä taas on nautinto huipussaan katsellessa lumen tekemiä taideteoksia luokilleen taipuneissa puunrungoissa. Kuusissa ei ole enään edes lumen rippeitä, koska aiemmin ollut suojakeli ja tuuli on ravistanut lapin puista lumet alas.

Image
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... uvaustauko
Kuvaustauko Keimiöjärven autiotuvan edustalla. Tuvalla emme käyneet, koska tuolla on tullut jo poikettua aiemmin. Hiihtäjiä oli siellä ihan kiitettävästi.
Keimiötunturi ja Sammaltunturi näkyy tästä järveltä upeina muodostumina. Seuraava etappi on Mustavaaran autiotupa(Porokämppä) Matkan varrella on komeita maisemia, eikä tämä osuus ole kovin rankka hiihdellä. Kovin osuus on ennen porokämppää oleva puolenkilometrin jyrkkä nousu, jossa hikeä pyrkii nousemaan väkisin ihonpintaan, kastellen aluspaidan nihkeän kosteaksi.
Image

Image
Mustavaaran laturisteys
http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... aturisteys

Image
Mustavaaran porokämppä http://www.retkikartta.fi/?lang=fi&laye ... 4mpp%E4%29
Kämpällä juomme kahvit ja teet, lisäksi suuhun löytyy repusta leipää ja muuta kastettavaa. Kämpällä ei ole ainuttakaan hiihtäjää, joten saamme rauhassa vallata koko kämpän jonne ei montaa henkeä kerrallaan mahdu.
Matkan loppuosuus on laskuvoittoista, koska edessä on yli 2 km rajua laskua.
https://youtu.be/OlSvD34QBcI
Dangerous downhill skiing-Vaarallinen lasku! gefährliche Abfahrt-опасно вниз по склону

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#6 » 29 May 2016 20:27

Keskiviikko 23.3.2016


https://youtu.be/EZXFKY6apqQ
Muonio in Finland -Finnish Lapland- Nature Documentary series 2016 vild natur Dokumentary
Kohti pallasta matka käy tänään. Aurinkoinen päivä taas tiedossa, pakkasen purressa viidentoista asteen voimalla. Kello näyttää kymmentä aamulla saapuessamme päivän retken lähtöpisteelle Jeriskylän pohjukkaan.
Tästä mökiltä tulee jokunen kilometri ajomatkaa autolla ennen kuin pääsee kuluttamaan suksen pohjaa.
muonio jerisjärvi.JPG


https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&lay ... 20parkissa

Mennään Mäntyrovan kämpän ohi vasemmalle kunhan sinne ensin päästään. Latu on juuri ajettu ja suksi luistaa mukavasti.
https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&lay ... 0autiotupa

Mäntyrova autiotupa Pallas.JPG
Mäntyrovan autiotupa Pallas


Mäntyrovan kämpällä pikku pysähdys, kameran kaivamista laukusta ja kuvailua.
Muonio Jerisjärvi Pallas.JPG

Taukopaikka Muonio Jerisjärvi.JPG

Torassieppiä kohti nyt mennään.
Vuontiskoskella ruokatauko: https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&lay ... ontiskoski
vuontiskoski 1.JPG


muonio jerisjärvi 2.JPG


muonio jerisjärvi lappi lapland.JPG

https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&lay ... 95853;Joki

User avatar
Sony
Posts: 10949

Re: Muonio Jerisjärvi 19-26.3.2016

Post#7 » 17 Nov 2016 12:56

Torstai 24.3.2016.
https://youtu.be/g_gCk1zXS5k
Pallastunturi Finnish Lapland
Retki Pallakselle on tänään tosiasia! Ei ainuttakaan pilveä ole taivaalla, joten päivä on jälleen kerran mainio retkeilyyn.
Pallastunturi.JPG

Autolla Hotelli Pallaksen pihaan ja sieltä kapuaminen suksilla kohti Pallastunturin huippua. Tuuli alkaa yltymään ylöspäin noustessa, mutta hyvä ja lämmin vaatetus pitää vilut loitolla. Käyn likellä Pyhäkeron huippua, josta näkymä on mahtava!
Aika kuluu kuin siivillä, ja kelloa vilkaistessa huomaan että on lähdettävä kohti hotellia pikimmiten, koska vaimo tulee kohta autolle omalta hiihto reissultansa.
Ei ole helppoa alaspäin meno! Tunturin kyljen on tuuli piiskannut kovaksi, jossa suksi ei tahdo saada otetta ja pitoa riittävästi.
Loivasti vaan rinnettä alas, ja käännös toiseen suuntaan. Matkaa tulee paljon tällä tavalla, mutta suksi kyllä kulkee välillä jopa liian lujaa.
Vapaalaskijat kipuaa Pallakselle.JPG

Muutama vapaalaskija kihnuttaa kohti Pallaksen huippua nousukarvojen avulla. Tuossa hommassa kunto kasvaa, kun ei tarvitse hissillä ylös nousta.

Välillä kämpille lepäilemään ja teen keittoon. Iltapäivällä menen kuvaamaan Keimiön Kalamajoja. Mukava keli hiihdellä pitkin Jerisjärven pintaa, ladun ollessa mainio.
https://youtu.be/oJn12-Oh_P4?list=PLntCmQvKRcpPBd_oftXBJIRVGUUygusTc

https://youtu.be/_Wu4jNOZ43Q?list=PLntCmQvKRcpPBd_oftXBJIRVGUUygusTc

https://youtu.be/-XrweuIzrUM?list=PLntCmQvKRcpPBd_oftXBJIRVGUUygusTc


Perjantai 25.3.2016.
Viimeinen hiihtopäivä taas koittaa! Aika se kuluu nopeasti täällä tuntureiden keskellä. Pientä lumisadetta ja raskasta tummaa alapilveä näyttää tänään tulevan. Jerisjärven jäälle on taas ohjattava suksen kärjet jos meinaa tämän päivän reissun tehdä.
Tunturinvierimaan lenkki on tavoitteena tänään. Koko viikko on ollut kelin puolesta mainio, auringon paisteineen. Nyt on taas aika ottaa vastaan lunta niskaan. Tälläistä se on täällä Lapissa, sään vaihteluineen.
https://youtu.be/lWhcmys41oc
Ykköshiihtäjällä on kiire! Jeriskylän jälkeen katselen maisemaa, hiihtotahdin ollessa rauhallinen. Vaimo sen sijaan painaa kieli pitkällä menemään ladulla kiivasta tahtia. Menkööt omaa tahtiaan, minä katselen luontoa.
Tätä samaa reittiä olemme kävelleet ja hiihtäneet lukuisia kertoja. Upeaa kangasmaastoa, harmaiden suurten kelopuiden valtakuntaa. Osaan kuusten latvoista on jäänyt valtavan suuria lumikokkareita, vaikka tuuli ja suojakeli ovat pääosin lumet puista pudottaneet. Näitä eri muotoisia lumitaide teoksia katselen ihmeissäni. Ei tässä ole mihinkään kiire!
Lumitaideteoksia.JPG


Retkikartta:Tunturinvierimaa

Tunturinvierimaan kuntolatu on mutkainen nousuineen ja laskuineen. Pituutta tällä hiihtolenkillä on 3 km. Poikkean välillä ladun ulkopuolella katselemassa suuria ja erikoisen muotoisia puita. Ohkaisten koivujen latvat ovat taipuneen lumen painosta maahan, muodostaen metsään kaaria. Tuolla on hankalaa liikkua näillä kapeilla suksilla, koska lunta on aika lailla paljon, ja se painuu suksen alla.

Return to “Matkakertomukset”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron