Kalle Päätalo: Ahdistettu maa

User avatar
Sony
Posts: 10949

Kalle Päätalo: Ahdistettu maa

Post#1 » 10 Dec 2013 17:58

Image
Kalle Päätalo: Ahdistettu maa

Kallen matka kohti Koriaa alkaa.Toivo Räisäsen kanssa kaverukset matkaavat loistossa kohti Oulua hypätäkseen sieltä junaan.

Matka Korialle on pitkä,juna seisahtuu monet kerrat ilmavaaran takia.Jo alkumatkasta Kalle ja Toivo menettävät paikkansa jättiläis sotilaalle joka menee poikien paikalle heidän käydessään vessassa.
Tuo miehen roikale valtaa kaksi penkkiä itselleen ja matkalaukulleen.

Pönttövuoren rautatietunnelin läpi sukellus ja Pieksämäellä junan vaihto.Suomen armeijalla ei ollut antaa vaatteita eikä edes kokardia alokkaille.Omissa kamppeissa he joutuivat aloittamaan soturin tiensä.

Korian varuskunnan paikka. https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... Nz_RnQ!2e0

Kalle oli siviilissä parkkuulanssien kuningas,armeijan harmaissa hän kunnostautui potunkuorinnassa ja jopa pyysi vapaaehtoisesti päästä perunateatteriin.

Kalle menee omin lupineen jynssäämään komppanian vessaa,suursiivouksen alkaessa.Työn teho on tappavan kovaa,luuttu tekee vihaisen nopeita liikkeitä lattialla,vessan putsaus harja suorastaan lentää pytystä toiseen.
Lopulta ryhmänjohtaja antaa Kallelle vapautuksen jynssäyshommista ja komentaa hänet sotapesään siivousurkon loppuajaksi.
Himojynssärin tilalle laitetaan ne alkuperäiset määrätyt vessan siivoajat viimistelemään työn.

.....

Kaikenlaisia kommelluksia Kallelle sattui,ensin hän murjaisi paskan rikkinäiseen ja lähes täynnä olevaan vessanpönttöön.
Huuhteluvaiheessa yli valuvan tavaran joutui lappaamaan takaisin ehjiin pönttöihin joku muu.Kalle luikki muina miehinä takaisin tupansa ja esitti asiasta mitään tietämätöntä.
Yhtenä aamuyön tunteina Kalle herää märkään oloon,housuista valuu sonta,maha on täysin sekaisin.Siitä nopeasti pesuhuoneeseen housun pesulle jääkylmällä vedellä pesten.Eihän pelkällä kylmällä vedellä housuja puhtaaksi saa...
Uudet kuivat housut hän hoksasi ottaa käyttöönsä luuttu rättinä käytetyistä vanhoista alushousuista jotka olivat aika ilmavat.
Joku vielä nussi Kallen raidalliset villasukat.Sukkavaras selvisi tosin hetkessä ja pahas ai palkkansa ja sukat löysivät takaisin oikean omistajan jalkaan.
Mahassa vielä tuntui pirullista murinaa kun Kalle asteli vartijan ominaisuudessa pitkin metsän laitaa vartioiden pioneeri kalustoa.
Takaposkien yhteen puristaminen ei enään auttanut, oli pakko pyllistellä kohti petäjän kylkeä ja jysäyttää suuri jytky.....

Korian pioneerit lähtivät varuskunnasta suksilla kohti tuntematonta.....

Hetken hiihdettyään komppania katkaisi matkansa ja majoittui telttoihin metsään.

Ensimmäinen yö teltassa:Kalle oli halkoja tehdessään kastellut paitansa ja nyt teltassa kylmässä maassa maatessa kylmä alkoi hiipiä luihin ja ytimiin.
Pioneeri Vimpari sai tupla vuoron kipinään kun vänrikille viisasteli.Vimpari sanoi vänskää,Herra väntrikki.Alikersantteja hän puhutteli nimityksellä:Herra alakersantti. "4.0" Syyksi moiseen tekoon hän mainitsi lapsena kätkyestä putoamisen.
Kaiken kukkuraksi komppanian kenttäkeittiö ei tahtonut lämmetä.Kolme tuntia keittiömies oli valkeaa pitänyt padan alla ja vasta vesi hiukan aloitteli kiehumisen alkeita.


Mäkelän maastossa pioneerit telttailivat. https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... d60.869556

Päivän harjoituksista tullessaan Kallekin kuuli uutisen joka pisti sotapoijat sanattomiksi.Rauha oli tullut,sota loppuu!
13.3.1940 Klo:11.00

Rauhan saavuttua pääsivät pioneerit käymään Korialla hoitamassa asioitaan.Myös Kalle lähti hiihtäen matkaan.Mantien varren kuppilaan he poikkesivat,gramofonin soittaessa haikeaa kappaletta, Rantakoivun alla.

Mäkelän metsä alkoi tuntua jopa kodikkaalta.Ei tarvinnut pahemmin pokkuroida eikä muitakaan kasarmielämään liittyviä rituaaleja metsässä tunnettu.
Iltalomille korialle sai mennä vääpelin luvalla palveluksen loputtua.

Vartiovuoro on iskenyt kiinni Kallen kohdalla.Jo päivällä hän on tarkkaan tutkinut muonavaraston paikkaa tarkoituksena "nussia"oman vuoronsa aikana limppu.
Armeijassa tavaroita nussitaan,ei varasteta,oli kaverit puhelleet.Peräti kaksi limppua Kalle tunki taskuihinsa ja kaupan päälle vielä leikkasi kämmenen kokoisen palan naudan ruhosta.

Muonavarastolla käynti huomataan.Talousaliupseeri on tarkka mies ja hoksaa varkauden.Kalle tunnustaa teltassa ottaneensa limput ja lihapalan.
Hetken perästä myös kaksi vartiokaveria liittyvät muonavarkaiden joukkoon.Talousaliupseeri kuitenkin armahtaa varkaat ja elämä jatkuu leirialueella entisenlaisena.

Vanhan "perkeles" lähtiessä siviiliin on komppaniassa tarvetta uudelle keittiöpossulle.Kalle Päätalo on halukas ottamaan tuon vaativan tehtävän vastaan.Eipä hän omasta mielestään mikään kokki ole koskaan ollut,mitä nyt savotoilla on kahvia joskus suurella pannulla keitellyt.Helvetin hörötiksi olivat sitä kahvia jätkät savotoilla haukkuneet.Kalle tapasi Ilmari Vouvilan soppajonossa,siitä alkoi pitkä ystävyys.

Mäkelän metsässä teltassa, Kalle Päätalo selaa kirjenivaskaa jonka kenttäposti on tuonut.Ihmettelyä saa eräs kirjekuori jossa on vanhanaikaisella käsialalla kirjoitettu osoite.
Kuoresta paljastuu kirje jonka on lähettänyt Hiltu-Jakki!
Hiltu-Jakki oli vapautettu aikoinaan "arvannostossa" palveluksesta,mutta nyt hänet ja muutkin kaltaisensa oli kutsuttu Suomen raskaaseen alokkaaksi. Suomi tarvitsi kaikki kynnelle kykenevät soturit riveihinsä.

Kalle ei ollut korttirinkiin astunut koko armeijassa olonsa aikana kertaakaan.Kavereidensa houkuttelemana hän päättää kokeilla tuuriaan,joko ne olisivat kääntyneet.
Potissa on jo yli 300 mk,sadan holkkitupakka askin hinta! "5.1" Kalle voittaa koko potin itselleen.
On aika jättää mäkelän metsä ja Koria.Komppanian matka käy rautatie asemalle,junan lastataan kimpsut ja kampsut...

Korian asemalta lähdettäessä ei kukaan pioneereista tiennyt määränpäätään,pelkkiä arvailuja lenteli ilmassa junan nytkyttäessä kiskoja pitkin ja välillä pysähtyen asemille.
Pohjoista kohti juna mennä kolkkasi ja Kalle veteli sikeitä unia junan seisoessa Oulun asemalla. Oli ennen nukkumaan menoaan antanut uhkatiukan määräyksen Vouvilalle ettei häiritse eikä herätä kesken unien,muuten tulee potku persuksille.
Rovaniemen asemalle soturit lopulta päätyvät.
Rovaniemi https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... cCI_hA!2e0

Palokunnan talosta majapaikka löytyi.Pihamaalla kävellessä Kalle näkee likinäköisillä silmillään upseerin tulevan vastaan.Kunniaa tehden Kalle seurasi katseellaan käsi lipassa vasen käsi reiteen painettuna.Törmänen siinä ihmetteli,onko Päätalolla täällä tuttuja kun tuossa juuri tervehdit?
Pakkohan siinä on majurille pokkuroida,vastasi Kalle.Palopäällikkö se meitä vastaan tuli,sanoi puolestaan Törmänen.

Kahdenkymmenen sentin päähän näjen vaikka satijaisen pillun,mutta kauempana on kaikki hämärää, sanoi Kalle.

Kalle jo odotteli lomille pääsyä,Jokijärvi oli mielessä.
Pioneerit nakattiin auton lavalle ja taas lähdettiin kohti tuntematonta....
Jäämerentielle auokolonna suuntasi kulkunsa.Sodankylässä lotat tarjosivat kuumaa keittoa. https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... sGpUvA!2e0

Ei näy olevan kaverit perrää,kun jotku väittää että lotat ei tee muuta kun tarjuvaa pimppijä isoille sotaherroille...Näin lausui pioneeri Vimpari. Vuotso: https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... c40VxA!2e0
Iltasella komppania saapui Vuotsoon.Rahattomat pioneerikaverit Kallelta rahaa lainasivat ja Kalle tarjosi monelle tupakat ja nisukahvit.

Jäämerentien sillan teko oli seuraava työ jota pioneerit tekivät.

Jäävuoren sulatus:Vasta nyt muonittajalla aivoissa välähtää.Kenttäkeittiö täytyy avata ja putsata perusteellisesti.
Kattilan sisäpuolella on tuumien paksuiset nokikerrokset jotka ovat eristäneet vallan hyvin kuumuutta.Putsausurakan päätteeksi turvat ja kädet ovat nuohoojilla noessa.Kattila paikalleen ja on aika koettaa kuinka nopeasti vesi kiehuu.
kaksikymmentäviisi minuuttia ja höyry purkautuu padasta,entiseen verrattuna tämä on suuri ihme! Viisi kuusi tuntia on ennen saanut poltella puuta pesässä ,eikä sittenkään vesi ole ollut häävin lämmintä.

Kalle Päätalo kirjoitti kirjeen Perkeles nimen saanelle entiselle keittiömiehelle

Pioneeri Puranen,autokuski,opetti Kallea ajamaan kuorma-autoa.Kalle ei ajokorttia omistanut,mutta eihän sitä kortilla ajeta.
Oppi meni äkkiä perille,välikaasut ynnä muut hienoudet sujuivat kohta kuin oikealta sompamieheltä.
Petsamo(toukokuu 1939),Naamajoki:Sillan rakennusta
Petsamosta Rovaniemelle takaisin,sieltä kohti Savukoskea. https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... hQ3F4A!2e0

Return to “Kalle Päätalo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron