Kalle Päätalo: Ukkosen ääni

User avatar
Sony
Posts: 10949

Kalle Päätalo: Ukkosen ääni

Post#1 » 10 Dec 2013 18:19

Image
Kalle Päätalo: Ukkosen ääni

Iijoki,kotijoen törmällä,ja vieläpä eteläpuolelle jokea majoittui komppania, samalle puolelle jossa seisoo kallioniemen pirtti.
Kestilän sahan vanhoihin rakennuksiin pioneerit rustailivat ja kunnostivat huoneita uuteen uskoon.
Kalle vielä ylennettiin pataljoonan muonittajaksi.Räisänen ja Kalle hommasivat naiset, kadulla vastaantulleet kaksi naista he nappasivat käsipuoleensa.Kallelle sattui hiukan rumempi tapaus,ikäneidolla oli jo 28 vuotta tullut täyteen.

Elsan kamariin Kallen iltavapaat veivät. Elsan isän kanssa keskustelut soljuivat wanhaan aikaan jolloin tervaa kuljetettiin pelkkalautoilla pitkin koskia ylimaista.Isäntä muisti ja tunsi Aukusti(Ukkeli) ja Jani Päätalon ja ihmetteli että vieläkö ne veljekset on elossa.

Sairaala apulainen Enni, lohni Kallen arvomuonat voileiviksi.Voit ja makkaralätyt hävisivät vauhdikkaasti näkkileipien päälle paksuina kerroksina.Kallen mielestä Enni oli naisenkana.
Enni lupautui/tuppasi letunpaistajaksi väkisin.Kalle oli saanut ETP.n pojilta vehnäjauhoja ja voita räiskäleitä varten.

Kalle oli luvannut satella Ennin takaisin kortteeripaikkaansa lettukestien päätteeksi.Ei hän olisi millään viitsinyt lähteä saattelureissulle koska oli luvannut mennä Elsan kamariin samana iltana ja oli jo aika paljon myöhässä.
Enni ei kuitenkaan antanut tuumaakan periksi, Kallen oli lähdettävä reissuun.
Perille päästyään ei mennyt aikaakaan kun Kalle jo makaili alusvaatteisillaan sängyssä ja Enni sanoi:Älä sitten aristele,vaikka tämä sänky rutisee.Vuorostaan tämäkin....
Naapurihuoneessa sänky rutisi jatkuvalla syötöllä.

Kalle oli Ennin lumoissa, kierrettynä pikkusormen ympärille.Enni se vaati aina mahtavat määrät voileipiä,juustoa ja makkaraa,lisäksi vaatimukset vain kasvoivat teeruohoista sokeriin.

Naisen puheet olivat ristiriitaisia,mutta ei Kalle niistä paljoa piitannut.Syntymäpaikkakuntakin oli vaihdellut jatkuvasti,Pulkkilan,Rantsilan,Säräisniemen,Nivalan ja Pattijoen väliltä.

Muistathan,vaaraton jakso.Tuota se Enni jaksoi Kallelle hokea jatkuvasti.... Monesti keskellä päivää Kalle kävi Ennin sänkyä rytkyttämässä ja samalla tuoden kasan voileipiä ja arvomuonia kaapin täytteeksi.

Kurtti-Reinon kirje Kallelle:
Meni Kalle, Kurtti-Reinon kohalla maalima mallilleen.Lomia ei myönnetä,sapuskat on mitä sattuu ja eikä silimäänkää saa pillun palaa suorosa ympärille.Tätä jökötystä jos jatkuu kaksi vuotta,niin myrkkyisä kuolee.Ainaski rupejaa Satusedän sanassa humeeti sassaroimaa.Eikä yksin Reino Hermannin poika Kurtilla,vain monella muulla Suomen raskaan urholla....ne aijat tuntuu Kalle kuin unelta,kun oltiin parina hyvänvaaran savotassa kaatamassa Tikka-Heikin hevoselle niitä Hitlerin lentokoneensiipipuita.Ja entäpä kun purjauttiin kesäöinä Iijoen koskilla harriperhoin kansa...
Lainattu kirjasta:Kalle Päätalo,Ukkosen ääniVasta nyt Kalle hoksi miksi Enni oli niin kova tekemään voileipiä.Hänen asuntonsa kaapista Kalle löysi kasan vanhentuneita
leipiä,ei siitä meteliä nostanut,koitti itse ne syödä

Kalle Päätalo oli kertojamestari,maisemakuvauksen guru.Päätalon kirjoja monet lukevat useampaan kertaan. "4.2"

Kovat "kiireet"ovat vaikuttaneet siihen ettei Kalle ole kerinnyt pahemmin kirjeitä kirjoittelemaan.Kallioniemessä on kovasti odoteltu sotapojan kuulumisia.Äiti Riitu on ollut jopa huolissaan pojastaan,onko se edes hengissä.
Kallea hiukan jurppii Riitun raapustukset kirjeen lopussa:Sinä olet kumalliseksi muutunu.Ei rietashenki jouva enä kirjoitamaa onko elosa vain kuolosa.Monta kirjetä kirjotetu eikä ryöttä vastaa....


Autokuski Assarilla on Kallelle huonoja uutisia koskien Enniä.Automies on nähnyt Ennin Iin juna-asemalla sattelemassa siviilikarjua junaan,siinä vielä toisiaan rutistelivat.
Enni oli Kallelle sanonut menevänsä Ouluun sairasta siskoaan tapaamaan.Umpisuoli oli kuulemma puhjennut.
Muut valheet vaihtelivat perunkirjoituksista leningin ostoreissuun...

Maija Hanski,Kallen entinen hellu Oulusta,saapuu yllättäen sotapoikien ruokalan emännäksi.
Kallea alkaa harmittaa kun oli vielä kirjeellä paiskannut Maijaa, kertonut osoittensa ja majapaikkansa sijainnin.Enni käyttää Kallea hyväkseen ja on hänelle oiva hätävara.Kalle jopa näkee Ennin ja siviilimiehen sairaalan parakissa.
Kalle kyttää metsikössä.Kalle joutuu taas nielemään häpeän eikä pysty luopumaan Ennistä.

Enni lähti Ouluun ja Kalle sai siirron vielä tuntemattomaan paikkaan.Kaikki Oulun ja Lapin suojeluskuntapiirien pojat siirrettiin, joiden kotipitäjä kuului jalkaväkisuojeluskuntaan.
Hyrynsalmelle matka käy,Kallen ollessa komennuskunnan johtajana.

Hatarassa parakissa vietetyn kylmän yön(ulkona pakkasta36-37) jälkeen Kalle painelee herojen puheille kuullakseen lopullisen sijoituspaikkansa.
Komennusryhmä jaettiin kahtia,Kallen joutuessa Kuusamon kurkijärvelle,tykkikomppaniaan.

http://www.kirjastovirma.net/kuusamo/saksalaisaika/

Kuusamo Kurkijärvi https://www.google.fi/maps/preview#!q=k ... d29.188827

Pioneerit nakataan kuorma-auton lavalle,pelkkä pelti pakaroiden alla.Pakkanen paukkuu lähes neljässäkymmenessä astessa.Auton lavalla on todella kylmä, vaikka sotapojilla on käytössään pieni pressun pala jolla yrittävät itseään viimalta suojata.
Aika ajoin lihaksiin lämpöä antaa puukaasu kuormurin hyytyminen jyrkkiin mäkiin,pakottaen matkustajat auton työntö hommiin.

Komennuskunnan toinen sakki jää Suomussalmelle,auton pysähdyttyä tulee tilaisuus lämmitellä kanttiinissa kylmettyneitä paikkoja.
Matkaa taas kohta jatketaan pakkasen ja viiman puriessa entistä kovemmin luita.Kylmä repii jäseniä ja osa porukasta alkaa vaipua jo horroksen astelle.Räisänen saa jonkinlaisen hulluuskohtauksen ja menee auton perälavalle laulamaan virsiä.
Kalle ja muut joutuvat väkisin kiskomaan hourivan laulajan takaisin tärisevän joukon keskelle hiukan viimalta suojaan.
Kuin salaman iskusta Räisäsen sekoilukohtaus menee ohitse ja suusta alkaa purkautua noita tuttuja

Osuusliike otson pihaan auto kaartaa ja tauko on tosiasia.
Kaupan pihamaalla on tuttuja siviilimiehiä.Uuno Nevanperä siinä huutelee pikku maistissa."Pääsit Kalle lopultakin siviiliin"
Luulee vielä humalaisen horjumiseksi näitä jäisiä pioneereja,joiden suut eivät saa sanoja ulos kylmän kankeista turvista.

Korvessa Kurkijärven,hatarassa parakissa majoituspaikka on.Kalle Päätalo tapaa rättivarastolla panssarijääkäri Heikinkallion,joka on kotoisin Tampereen Tammelan Torilinnasta.
Pst tykin pyörien nosto:Kukaan ei ole pystynyt nostamaan tykin pyöriä jossa kapea akseli.Kalle vihdoin rohkaistuu kokeilemaan kunnolla pyörien nostoa.Hän on tarkoituksella mennyt ruokajonoon ensimmäisenä ja näin varmistaa sen ettei kukaan ole parakissa. pakkinsa kanssa palattuaan menee Kalle tykinpyörien väliin ja tempaisee akselin ja pyörät päänsä yläpuolelle,ja vieläpä keposesti.
Kolme punnerrusta hän vielä tekee samalta seisomalta.

Vaatimattomana miehenä Kalle ei kehtaa omasta aloitteestaan mennä pyöriä nostamaan koko porukan edessä,vaan antaa Vouvilalle asian hoidettavaksi.
Tykkimiesten tullessa parakkiin vouvila kysyy vänrikiltä nostolupaa.Pitäis meidän pioneerienkin päästä koittamaan tykin pyörien nostoa ja aloitetaan porukan heikoimmasta miehestä.Näin asian esitti Vouvila.
Kalle siirtyy nostopaikalle,hänen mieleensä tulvii mennyttä aikaa,jauholappujen haku,nöyryytykset,Pesonen ja monet muut vanhat asiat.Kaikkiaan toistoja tulee yksitoista.Kukaan ei enään epäile Kallen voimia.

Kalle tilasi kurkijärvelle kasan kirjoja,vajaa 10 kappaletta.Niitä oli mukava lampun loisteessa iltasella tutkiskella.
Tupakavereille kirjat eivät kelvanneet kun niissä ei ollut naistenkuvia.Räisänen kieltäytyi jyrkästi moisesta huvista.Räisänen tuhahti:Piessavie,synnillisiä loruja,humpuuki ja rakasteluasijoita kirjat täynnä.

Höntylä ilmoittautuu sepän hommiin,tarkoituksena takoa kallioporan terät uuteen uskoon.Kallekin samaan hommaan lopulta päätyy,olihan hommassa oma hohtonsa jota toiset jopa kadehtivat.Takominen suoritettiin Kuusamon kirkonkylässä,ja samalla pääsi käymään "viihteellä"
Höntylä oli jonkin verran ällänpäällä hommasta,mutta Kallen käsissä kuuma rauta ei suostunut muotoonsa.
Ensimmäiset porat olivat hiukan pehmeitä ja juuttuivat reikiinsä,hiukan harjoitusta ja karkaisu onnistui jo hiukan paremmin.
Kallen puheissa Kuusamon vaaroilla on vieläkin kirjan kirjoitushetkellä ne juuttuneet porat reiissään.

Kallen haavena oli armeijasta päästyään hommata hevonen jolla voisi talvisavotassa ajaa tukkeja.Hermanni ei hevosmiehen hommista piitannut.Vaihtoehtona oli myös pyrkiä kaupunkiin ja mennä töihin rakennuksille tai tehtaaseen...

Kuusamon Vanttajassa lähitorjuntapioneerit majoittuvat.Sotaharjoitukset kohta käynnistyvät.Suksilla metsien halki ahkioita vetäen joukko on saapunut majoituspaikalle pystyttääkseen telttansa.Justeerin toiseen päähän on ilmoittautunut Kalle Päätalo.
Kuivat kuuset kaatuvat ryskyen ja kohta kamiinat hehkuvat punakylkisinä teltoissa.

Vähään olivat sotapoijat tyytyväisiä pula-aikana.Paksu hernekeitto lotan jakamana sai miehet ja mielet virkeäksi.
Herne sai etsiä kaveriaan monet kerrat jakokauhassa ja soppakattilassa.

Taisteluharjoitusten suurin tonttu.Korpraali Kalle Päätalo sai tämän tittelin itselleen.Harjoituksen alussa joka telttaan jätettiin tulivartija.Kipinämikot kuitenkin haettiin kiireen vimmassa etulinjaan "vihollisen" tehdessä läpimurtonsa.
Vänrikki siinä jo alkuun joutui karjumaan Kallelle.Kivääri tietysti unohtui telineeseen.
Isoja nappiherroja oli monin kappalein seuraamassa Kallen touhuja.Kiväärin lukko oli varastorasvassa eikä pyssy lauennut,sitä ennen meinasi tuo innokas soturi ampua omia miehiä,nousten vieläpä kesken vihollisen ryntäyksen kysymään komentajalta asennossa seisten:"Onkos nuo niitä vihollisia"
Valkoiset piirittivät Kallen ja meinasivat ottaa tämän vangiksi,soturi tuosta hurjistui ja alkoi pyörähdellä kiväärin piipusta kiinni pitäen pyörähtelemällä moukarimiehen tavoin.
Kaiken lisäksi säntäsi tuo korpisoturi äkkilähdöllä hurjaan hiihtoon paeten näin vihollistaan.
Naurusta ei ollut meinannut tulla loppua,komentajan,majurin ja muiden hytkiessä mahat kippurassa.
Komentajan pitäessä harjoituksen loppupuhetta jopa mainitsi korpraalin töppäilyistä,mutta arvosti kovasti tämän hurjaa taistelutahtoa.

Kallea natkutti kovasti uusi tehtävä joka hälle määrättiin.Uusi tykkikomppanian muonittaja vaihdettiin ja kukapas muu se olisi ollut kuin Kalle Päätalo joka sai tämän suivaisan tehtävän

Kallen ansiosta tykkikomppanian kenttäkeittiötä alettiin kutsua nussuksi."Pakki alle niin lorautan tätä nussun kusta" lohkaisi "Kato koiraa" keittiöpossu Luhtarinne.
Nimi nussu tuli Kallen mieleen eräältä uittoreissulta jossa jätkät olivat vihanneet surkeaa venettä ja nimittänet sitä nussuksi. Kuusamosta löytyy myös Hiltu-Jakki joka on veneenteko puuhissa tienaamassa markkoja.

No Kassu perkele! meuhaa Jakki suureen äänen Kallen aukaistessa liiterin oven jossa veneitä höyläillään.
Käskynjako: 29.4.1941. Kalle Päätalo ja pari muuta korpraalia ylennetään alikersanteiksi.

Kallella kävi tuurit ja viuhkat.Seitsemän vuorokauden loma kutsui,matka kohti Taivalkoskea alkoi sotilaskuorma-auton lavalla.

Kallioniemessä kaikki on ennallaan.Riitu avaa oven "lukon" Kallelle.Kattilakunta ei ole vieläkään rikastunut niin paljon että pystyttäisiin hankkimaan oveen kunnon lukko, varpuluuta hässäkän tilalle.


Aamuyöstä kallioniemessä keskustelu oli vilkasta.Hermanni ei oikein sulattanut ajatusta kattilakunnan parhaan tienamiehen pitämistä armeijan leivässä vuosikausia.Nehän on perkel tutisevia ukkoja kun palaavat reissultansa noitui Hermanni.
Hiltu Jakki oli vankasti sitä mieltä ettei sotaa tule.
Kalle ja hänen vakanssinsa perivä komppanian uusi muonittaja tulevat varuskunnan aluelle hevosen vetämissä rattaissa muonareissultaan.
Alueella on täysi kaaos,sotilaat marsivat epätahdissa,ilman päämäärää levottomasti.
Reserviläiset oli kutsuttu palvelukseen,sodan uhka oli entistä lähempänä.
Tämä isku oli Kallen elämän pahin kauhunhetki ja pettymys,olihan siviiliin pääsy enään muutamien päivien päässä.

Kallea vituttaa ankarasti vallitseva tilanne.Hän oli hommannut valmiiksi 4 pulloa halvinta viinaa siviiliin pääsyn juhlintaan.
Luhtarinne ostaa yhden putelin,toisesta pullosta Kalle vetelee monta pitkää ryyppyä tuskaansa. "6.4"

Pitkin iltaa Kalle naukkailee viinaksia,tarjoten tuota ihmelääkettä myös parhaimmille kavereilleen.
Muisti alkaa pätkiä ja kohta lattia suorastaan lainehtii oksennuksen määrästä.Tupakaverit on ihmeissään tästä hajusta ja sotkusta.

Kuusamon kirkonkylän pohjoispuolella sijaitseva Helilampi,sinne kävi Kallenkin tie.
https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... !2e0&fid=5

Matkan aikana Luhtarinne tarjosi kuorma-auton lavalla komppanian päällikölle ja muille sotilaille muutaman ryypyn viinapullostaan jonka oli Kallelta ostanut.Kurkijärven vettä kehui pulloonsa laittaneen.Päällikön mielestä oli tuo "vesi" aivan henkeä salpaavaa.


Hitleri hyökkäsi yllättäin Stalinin valtakuntaan.Salamasota tuotti tulosta,aronpoika joutui pötkimään pakoon vinkkelitossut heiluen.
Tykkikomppaniaa siirrettiin lähemmäksi rajaa.Kortesalmelle teltat lyötiin pystyyn.

Karvan alle kolmen,aamuyöstä näytti vääpelin kello kun Kallen ryhmä astui vieraan maan rajan yli.
Tosin maa jonka Kalle Päätalo muiden joukossa valloitti,oli kuulunut Suomelle ennen talvisotaa.

Ryssän hylkäämältä rajavartiokämpän läheisyydestä löytyi maahan kätkettynä kaksi valtavaa puusaavia jotka olivat täynnä suolattua lihaa. "21,1" Kalle uhrautui maistamaan vaikka vääpeli kielteli myrkkyjen pelossa lihaan koskemasta.
Kalle keitti koekeiton ja lusikoi sitä suuhunsa muiden katsellessa ympärillä.Joutui siinä kunnan jauhojen syöjä kovan paikan eteen kun ei jaksanut kaikkea keitostaan syömään,eikä sitä voinut kavereillekkaan maistattaa myrkkyjen pelossa.
Loput sopasta meni jätemonttuun.

Moni komppanian poika ylensöi ja oli siinä hetken päästä riuku kovassa käytössä.

Return to “Kalle Päätalo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron