Kalle Päätalo: Tuulessa ja tuiskussa

User avatar
Sony
Posts: 10949

Kalle Päätalo: Tuulessa ja tuiskussa

Post#1 » 10 Dec 2013 18:57

Image
Kalle Päätalo: Tuulessa ja tuiskussa

Kotona Kallen mieli pyrki synkistymään,oli kuitenkin sota-aika ja ulkona oli hämärää ja pimeys koitti varhain.Saksalaiset lensivät sotakoneillaan juuri joijärven ylitse kohti Kiestinkiä.
Kallen aika kului suutarin hommissa kotona ollessaan.Risaisia kintaita ja pohjastaan puhkikuluneita kenkiä kallioniemessä riitti.Hermannista ei ollut enään tähän kenkärisojen korjaukseen,oli näkö mennyt jo niin huonoksi.Mannella taas oli peukalo keskellä kämmentä,eikä pystynyt kuin ryskätöihin.


Kallen ollessa penskaiässä oli eräs kylän akka katsonut Marttaa kehuen tätä sieväksi.Kalleen katsahtaessaan totesi muori:Kallessa ei ole kehumista,mutta lapset on otettava vastaan herran lahjana.


Kalansaaliit olivat runsaita.Manne innokkaana kalamiehenä veteli tyräjoesta siikaa tuohustamalla.Siikakari oli erityisen hyvä paikka.
Sodan aikana oli poistettu kaikki kalastuskiellot ja kun lähiseudun miehet olivat rintamalla sai Manne kalastella lähes yksin.
Siika ei jaksa rauhoittua hetkeksikään paikalleen,vaan poukkoilee edestakaisin ja siinä saa olla nopea mies atraimen varressa jos mielii saada saalista.
Kalle ei terveenäkään ollessaan ollut mikään hyvä siianpyytäjä,nyt ei ollut haavoittumisen vuoksi mitään asiaa kaloja keihästämään,oli tyydyttävä soutajan paikalla airoja heiluttelemaan.

Kallen setä ,Arvi Päätalo oli tarkka-ampujana.Kyttäili vihollista kiikarikiväärin ristikonläpi.Riitu oli kauhuissaan Arvin vakanssista kun se ampuu työkseen ihmisiä.Uskosta oli vielä luopunut kun talvisota oli käyty loppuun.

Toipumislomapäivät kuluivat nopeasti ja oli aika suunnata kohti Oulua.Matkalla Ouluun poikkesi Kalle Kummussa, Patruunaa ja Ukkelia tervehtimässä.
SIellä sitten haavoja tutkittiin porukalla ja Kummun Kalle tuijotteli kämmenijään

Kalle se oli sopinut Kaarinan kanssa tapaamisen Oulussa,tätinsä asunnolla.Täti oli töissä ja Kallelle jäi hyvin aikaa kaataa Kaarina lattialle räsymattojen toimiessa patjana.


2 viikkoa lääkäri Kirpiö kirjoitti Kallelle lisää toipumislomaa.Lääkäri oli jopa inhimillinen ja käänteli kipeää nilkkaa yllättävän varovaisesti.
Taas suunta kohti Taivalkoskea.Tuurintynkää oli matkassa,lomalaisia kuljettava kuorma-auton lavalle vanerikoppiin kalle kiipesi ja matka Jokijärvelle alkoi.Siekkisen risteyksestä joutui toipilas apostolinkyydillä matkaansa jatkamaan.Sattuipa somasti kun takaa alkoi kuulua henkilöauton hurinaa.
Auto pysähtyi ja kyyti Taivalkosken keskustaan järjestyi.Auto oli mallia armeija ja takapenkillä istui suuri nappiherra,peräti majurin arvoinen ukko.


Kyyti kallioniemeen järjestyi entisen piirimiehen toimesta,sama kunnan piirimies oli jauholappuja Riitulle kirjoitellut aikana jolloin oli jauhot olleet hakemisessa köyhässä ja rahattomassa mökissä.

Siinäpä se loma kului pikku askareita tehdessä.Mannen kanssa oravametällä,naapurien sahojen kunnostamista.
Kalle koitti kitkutella Jakin-Lyytin rankoja poikki teroittamallaan sahalla.Ja se tapahtui! joskin hitaasti ja rauhallisesti.Elsantalolle matka jatkui ja tylsät sahan terät saivat viilaa kylkeensä.Hiltu-Elsa ihmetteli kuinka Kalle tulee toipilaana tarjoutumaan töihin.Vanhaemäntä oli syntynyt Kallioniemen paikalla olevissa silloisissa rakennuksissa seitsemänkymmentä vuotta sitten.
Elsantalolla rankoja sahatessa mieleen nousi muistot. Kansakoulun päätyttyä oli Kalle ollut tällä samalla halkorantteella sahaamassa aamuhämärästä iltahämärään.Muut kakarat laskivät mäkeä Hiltusen rinteessä tai leikkivät kartanon pihassa,se asia silloin hiukan suivaannutti.

Kallella kypsyi jo uudet suunnitelmat aivolohkoissa,vaikka paikkoja särki ja haavoja pakotti se pieni voimistelu pokasahan ja rankojen kanssa.
Turpeisenjärvelle,Itäpään Keisarin entiseen valtakuntaan oli pyrkimys lähteä.Riitu jo arvasi että Kalle tekee tämän retken naisten vuoksi,olihan siellä tyttäriä ihan riittämiin.
Karvatussut sulla on mielessä eikä mitkään oravat:Sanoi Riitu Päätalo kun Kalle poika lähti Keisarin törmälle pyssy selässä.

Keisarin pirtistä lähtee pitkä raito porukkaa kohti Allenin taloa.Kalle hauskuttaa tyttäriä kamarissa ja jää yöksi Hilkin kamariin vaikka oli Annille luvannut samaa.
Kalle toteaa lattialle nostetulle patjalle laskeutuessaan Hilkin kanssa:Liha on heikko....Elikkä vahva.Peräti kaksi kertaa se todetaan.
Kalle herää Hilkin lämpöisestä kainalosta kellon näyttäessä jo lähemmäs kahta.Kompurointi Annin kamariin ja korvamakeat kaupanpäälle,siinä sitä taas oli tälle päivälle riittämiin.Aamulla täit ja muut syöpäläiset kiipivät Kallen paalunjuuressa kutkutellen sieltä ja täältä.
Kallelle oli noussut kylkiin ja selkään mahtavia Ajoksia(Patteja ja paiseita)Ja aina vain ne lisääntyivät Riitun hoidoista huolimatta.
Ajokset hiukan haittasivat rangan sahausta Romppasen Hellin taloudessa.Kallelle tuli muistikuvaan tapaus kunnanelättiajoilta.Kalle ja Riitu pystyivät ostamaan omilla rahoilla 60 kiloisen jauhosäkin ja sen säkin luovutti samainen Helli jolle Kalle nyt rankoja sahata nuivasi.
Kalle päätti näyttää voimansa ja nosti säkin hartioilleen,samalla kuitenkin pääsi valtava pieru ja homma hiukan latistui.Säkki kuitenkin kulkeutui veneelle asti .

Ravintola nummi Oulu.kalle on palannut kaupungin iloihin.Lomalappuun oli kirjoitettu ilmoittautumispäiväksi Sunnuntai joka oli lääkärin erehdys.
Sairaalaan ei voitu ottaa potilasta ja Kallen piti palata takaisin tätinsä hoiviin.Kauankos nuorimies paikallaan viihtyy kun kaupungilla on rientoa montaa sorttia.
Gramofoni laulaa kappaletta.Kastehelmi ja Lumikukka. A. Aimo ja Masan Harmonikkaorkesteri (Dallapé) v.1938.Kalle ryyppii kolmentolpan kaljaa ja syö sen pakollisen aterian joka on syötävä mikäli halusi myös ryyppiä olutta.
Tuohon aikaan oli ravintolassa melko jäykkää toimintaa, jos vaikka halusi siirtyä toiseen pöytäseurueeseen oli lupa pyydettävä tarjoilijalta.
Tämän siirtotempun Kalle teki ja sai luvan mennä erään neidin pöytään.Kalle tietysti tarjosi kurkunkostuketta neidille.
Neidin nimi on Suoma.Kalle humaltuu ja tarjoilee tupakkaa naapuripöydän soltuille.
Ei mene aikaakaan kun pariskunta kävelee keskustasta poispäin kohti pöheikköjä.Kalle alkaa kaivella tytön helmoja.Mantteli saa hoitaa patjan virkaa talvisessa maastossa puskan keskellä.....Kallen suttura olikin nainen joka asusteli miestenluona ja olikin ollut koko viime yön saksalaisten parakeilla.


Lääkäri Kirpiön syynissä paiseet saivat kyytiä,käsittely oli rajua,pihdeillä venytys ja saksilla leikkausta perään.kolmen viikon loman tohtori kirjoitti ja kalle melkein pomppi riemusta.Tifteria koe oli kuitenkin ottamatta josta apulainen lääkäriä huomautti.Lääkäörin mielestä ei Kallen haavoissa voi olla Tifteriaa koska oli ollut niin kauan poissa sairaalasta.
Aamulla tädin luona herätessään päätti Kalle jättää tällä kerralla reppunsa porstuaan kun kuitenkin palaa takaisin hetken päästä.Sairaalassa kuitenki lyötiin luu kurkkuun koska tuo haavoissa oleva bakteeri oli löytynyt.Pettymys oli suuri,repun Kalle sai kuitenkin hakea kortteeripaikastaan.


Voi taivahan jumala.Näin olisi sanonut Hermanni Päätalo,Kallen astuessa sairaalan kolmanteen kerrokseen.

Synkän näköistä oli huoneessa oleva porukka,Kallea alkoi tosissaan masentaa tämä tilanne.


Kalle päätti aloittaa tupakanpolton kun alkoi vituttaa ja masennus oli pahinta sorttia.Pirruuttaan perkele alan polttaa mutisi Kalle.Ei kun sätkä suuhun ja valkeaa päähän,vaikka yskää alkoi pukata ja savukin maistui pahalle.Eturivin työmies pystyy tämänkin asian opettelemaan päätteli Kalle.
Tupakka suussa savuten Kalle tunnustaa sairaalan siivoja Eevalle kuinka on tehnyt elämänsä aikana paheita.Korttipiru,huoripukki,juopottelu,varastaminen,tässä ne pahimmat.Korosti vielä tuota huoripukki asiaa"Ihan mahoton huoripukki"

Lomalle lompsista juu...Nyt se kolmen viikon toipumisloma vihdoin saapui,tosin vuosikin oli jo vaihtunut uuteen,elettiin vuotta 1942.
Kallen mennessä tarkastelemaan linja-autojen aikatauluja tuli siviilimies kysymään tarvitseeko soturi viinanhakijaa.(sotilaillehan ei viinaa myyty)
Kaksi pulloa tikkuviinaa ja hakupalkaksi kaksi askia tupakkaa.Tädin kämpillä alkaa viina maistua,mutta vain neljännes tuosta pahanmakuisesta mutta päähän kihahtavasta pullosta.

Siinä oli Elleniä ja Almaa,kumpikin rouvia.Ellenillä oli oma solttu, nimeltään Hauru.Rouvien miehet olivat rintamalla antamassa ryssälle turpaan.Kotirintamalla Kalle ja Hauru suorittivat taistelua peitsi tanassa.Taistelu suoritettiin lämpöisessä huoneessa pehmeällä patjalla.
Kalle on taas kotonaan Kallioniemessä.Isä Hermanni saa Vapun terveiset oikein kirjoitettuna.Kalle oli pirruudet mielessään repäissyt lehdenreunaan raapustetut terveiset Vappu tädin asunnolla käydessään edellisen lomareissun peruuntumisen aikoihin.
Kalle näyttää kotona mahtavuuttaan ja istuttaa tupakin suuhunsa ja alkaa puhallella savuja pirttiin.Kaikki ovat ihmeissään.Riitu aloitti piipun polttamisen 6 vuotiaana.
Nyt riitti kallioniemen pirtissä tupakinsavuja,4 henkeä imi kilvan tupakkaa ja yksi piippua ahneesti.Kolmenkymmenen kuuden neliö tila alkoi muistuttaa savusaunaa.


Hiltu-Kallen rakentama savusauna on siirretty tälle paikalle 1960.Ensimmäinen oma sauna kallioniemeen rakennettiin 1920 luvun puolivälissä ja sijaitsi eri paikalla kuin tämä nykyinen sauna.Hiltukallen uudemmassa saunassa saunottiin vuoteen 1985 asti.

Kallea edelleen suivaannutti kallioniemeläisten tupakin poltto,vaikka itse myös oli tämän tavan aloittanut vittuuksissaan lääkärin poltettua lomat.
Muistikuvat alkavat pyöriä mielessä aikaan jolloin Hermanni Päätalon aivorasia oli nyrjähdystilassa.Kallen tienaamat rahat meni aika tarkkaan tupakin ostoon ja sekös silloin ja vielä nytkin rassasi koppaa.
Arvin vässykkä köntystää kallioniemen savuiseen pirttiin.Istua könöttää keinutuolissa puhumattomana.Riitu alkaa lypsää sanoja Arvin suusta.
Kohta asianlaita selkenee,Arvi on lomautettu sodasta toistaiseksi.
Martta innostuu viihdyttämään yeisöä laulullaan:Röhörantaan "1.6"

Kallen tupakointi loppui samantien ja viimeiset savut hän veteli samaisena Lauantai iltana jolloin oli näytellyt mahtavuuttaan.
Eräänä lomapäivän aamupäivänä on aika lähteä Turpeisenjärvelle sukkanauhan vientireissulle.Leipävartaasta leipää,voipytystä voita,siinä on evästä jolla jaksaa hiihtää tuon reilun yhden peninkulman matkan.
Kalle ja Anni imeytyy toisiinsa Keisarin entisessä kamarissa,Martta on lupautunut mennä nukkumaan pirtin puolelle.

Kalle peri sukkanauhasta tuontipalkkion ja Siinä hommassa sänky rutisee.Lisäksi nuo tuttuakin tutummat syöpäläiset ovat löytäneet taas uuden isännän,Riitulla on koht puoleen kallioniemessä edessään täi talkoot.

Pakkanen on entisestään kiristynyt ja Kalle arvelee sen olevan lähellä neljääkymmentä astetta.Munienpuristelu on tosiasia tällä retkellä,nappula on lähes umpijäässä,se on saatava sulamaan.Nyt tulee mieleen aikoinaan nauruhermoja herätellyt vanhojen miesten tapa laittaa kovalla pakkasella sanomalehtiä viimansuojaksi housujen sisälle.

Oli taas aika palata ilmoittautumaan Oulun sairaalaan.Kummun kohdalla Kallelle tulee mieleen serkkunsa Kalevi ja Olavi Päätalo jotka ovat keuhkotaudin valtaamina.Riitu on Kallea monet kerrat kehoittanut poikkeamaan serkkujensa luona,mutta ei hän pysty kuolemansairaita kohtaamaan.

Jalmarintalon dramaattiset vaiheet
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 409&type=1

Lehon porvarin matkalaisten pirtissä Kalle tapaa vanhan kaverinsa Nikolai Jokisalon.

kaverukset lähtevät kylille, käyvät osuuskaupalla ja jalavan kauppakartanossa.

Ouluun on matkaa vielä 80 kilometriä ja postiautosta laukeaa jäähdytin.paikan nimi on Taipaleenharju jossa seisoo tuulimyllyjä. https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... SJzaQQ!2e0

Puolenyön maissa matka kohti Oulua jatkui paikalle kutsutulla linjurilla.Autossa ei toiminut lämmitys joten kyyti oli hyytävän kylmää.
Alman kortteeripaikkaan Kalle hiippaili,namutteluksi homma taas meni

Lääkäri passitti Kallen HTK:hon joka sijaitsi lähellä Suomussalmen kirkonkylää(Taivalalasi).Lääkäri ei edes tutkinut haavoja ja paikkoja.

Jokijärven kautta ja kotona käynti piristi mieltä vaikka aikaa ei ollut liiemmälti.
Janne Neulikko,Kallen eno, palveli HTK.ssa hevosmiehenä.Siinä sitten juotiin korvikkeet sukulaisten kesken ja poristiin oikein kunnolla.
Miehet parakista alkoivat vähentyä,Uhtuan suuntaa jo pari autoa lähti.Tuttu Taivalkoskelainen kersantti järjestää suhteillaan Kallelle ylimääräisen vuorokauden loman ja näin järjestyy siirto Taivalkosken kautta Kiestinkiin.


Nyt Kallella oli kädessä komennustodistus:On ilmoittauduttava Kiestingin lomautuskeskuksessa viimeistään ylihuomenna 12:00.
Kallioniemessä ei aika riittänyt kuin nukkumiseen.Aamupäivällä oli lähdettävä taas matkaan.Romppaseen odottamaan sattumakyytiä joka järjestyi miltei heti.Armeijan kuorma-auton lavalla oli kylmä istua mutta se 10 km matka seuraavaan paikkaan oli kuitenkin vielä siedettävä matka.
Kalle jää auton kyydistä Jalmarintalolle jossa tapaa keuhkotautiset serkkunsa Kalevin ja Olavin.


Tykkikomppanian korsut oli kaivettu männikkökankaan rinteeseen.(Kangasvaara)Vouvila oli Kallen hakumiehenä ja ohjasti säyseää hevosta.
Kato koiraa Luhtarinnekkin tuli käsi pitkällä tervehtimään Kallea,vastaanotto oli lämminhenkinen.
Sotasairaalasta tulleille tehtiin normaali lääkärintarkastus komppanian JSP:llä.Lääkäri sai raivokohtauksen,kiroillen ja huutaen,ei Kallelle vaan kollegalleen joka oli lähettänyt vajakuntoisen miehen rintamalle.
Selän haava haisi mädäntyneelle ja oli siellä pieni repeämä joka oli tullut Kallen kaatuessa matkalla Taivalkoskelle.
Passitus takaisin sotasairaala 32:seen oli tosiasia.


Kallesta tehdään kolmen miehen komennuskunnan johtaja.Komennuskunnan matka kohti Oulua alkaa vilunkipelillä.Miehet hajoavat kukin omille teilleen ja sopivat tapaavansa toisensa Oulun rautatieasemalla pyhäiltana kello kuusi.
Tuomas Päätalon puheille Kalle joutui menemään koska halusi lainata polkupyörää jolla taivaltaa jokijärvelle.
Meno oli muuttunut jopa täällä selkosessa:Ennen sotia oli tavarat pysyneet paikoillaan,nyt ne joutui laittamaan lukkojen taakse.

Oulun uusi lääninsairaala:Kalle pääsee kahden hengen huoneeseen jossa olosuhteet kuin upseereilla.Sairaalan ruokapuoli olikin sitten hiukan surkeammassa jamassa.Jäätyneestä pottukasasta joka seisoi pihalla miehet kantoivat pärekoreilla pottuja keittiöön.Voi vain kuvitella minkälaista ruokaa noista jäisistä perunoista pystyi valmistamaan.
Kalle joka oli nälkää nähnyt monet kerrat,jopa hänelle teki vaikeutta syödä tuota limaista massaa joka perunasta jäi jäljelle kun ne keitettiin.Onneksi Kallella oli voita ja leipää jota Riitu oli reppuun laittanut,siitä pystyi myös tarjoamaan huonekaverille makupaloja.
Kallen huonekaveri oli härski naistenmies,jonka jutut lentelivät usein navan alle.Kallellakin hän kehui olevan panomiehen niskan.


Lapamatojen häätäminen:Kalle testaili vanhankansan konstia lapamatojen karkoituksessa.Aamulla juodaan lasillinen vettä tyhjään mahaan.Lapamadot alkavat imeä juotua vettä ja tulevat ääriänsä myöten täyteen eivätkä jaksa enään rouskutella leipää ja pottua.

Oli jo kevättä ilmassa kun Kalle sai taas kolmenviikon loman.Kallen nappulassa oli jo aikaa sitten alkanut tuntua kutinaa ja kaikenmaailman patteja sinne alkoi kasvaa,jisäksi märkää valui.Kallen diagnoosi oli tuolle vaivalle mulkun palelluttaminen kun hän hiihteli Keisarin entisestä hovista lähes 40 asteen pakkasessa kohti kotiaan.
Kotona toipumislomalla oli hyvää aikaa alkaa opettelemaan työhommia,haavat olivat umpeutuneet,nilkka oli vielä taipumaton normaaliin liikerataan.

.

Tuohon aikaan oli ihan normaalia hakea tarvispuut valtion metsästä.Kallekin nuivasi takapuoli pystyssä kuusenjuurella sahan tehdessä edestakaisia liikkeitään.Airot ja melat alkoivat olla hakemisessa kallioniemessä,olivathan nuo esineet jatkuvassa käytössä ja siinä melan elinkaari jossain vaiheessa loppuu.
Saaterin mallikkaat airot on Kalle tehnyt,voi sentoki:Hermanni kehui Kallen tekeleitä.
Pääsiäinen:Pääsiäisjuhlille meno kävi kätevästi omalla pyöränrämällä joka oli rällätty paskaksi Mannen ja muiden penskojen toimesta.Rapakaaret sidottu rautalangalla,kettingit löysällä ja muutenkin koko roska oli laukeamispisteessä.Kalle kävi ilmouttautumassa nimisniehen kansliassa Einar Waenebergille.
Leima tuli papereihin:2.4.1942.
Karjalais-Aukusti saapuu varhain aamulla kauppakartanolle Jokijärveltä ja tuo suruviestin:Olavi Päätalo on kuollut.

Toipumisloma menee yllättävän nopeasti.Oulussa taas samat rutiinit,haavat,vammat näkyviin ja lääkärin syyniin.Kallen haavat ovat jo umpeutuneet.Selän ja jalan vammat ovat edelleen haitaksi rintamaoloissa,näin toteaa lääkäri.Komission eteen on mentävä lopullinen päätös kuulemaan ja lopullinen sijoituspaikka siellä sitten varmistuu.

Komission eteen joutuu marsimaan vasta huomenna ja nyt onkin taas hyvää aikaa mennä kaljoittelemaan Oulas nimiseen ravintolaan.


Kognak..kognak.Sakemanni myy Kallelle pullon jonka pyynti on 300 markkaa,tinkimisen jälkeen hinta tipahtaa kahteen ja puoleen sataan.Kallella on lompakossa suuria rahoja,peräti toistatuhatta markkaa.Menne ja Hermanni tienaa jatkuvalla syötöllä joten Kalle ei enään kotiinsa rahaa lähetä.
Rahalle on parempaakin käyttöä..kognak.


Nyt Kalle päättää ottaa rauhallisesti kuin herrasmiehet,konjakkipullo taskussa.Kohta käsi on hansan ovenrivassa ja pöydässä pullo pilsneriä.Kolmen tolpan kaljaa ei tässä kuppilassa myydä.Sehän ei haittaa,pöydän alla tapahtuu pilsnerin lantraus konjakilla.
Konjakki kuitenkin näyttää omat yllätyksensä.Noustessa tuolilta horjahtaa Kallen tasapaino ja siinä kaatuu niin mies kuin tuolikin.Pullo lähtee pyörimään pitkin ravintolan lattiaa ja tarjoilijat alkavat haukkumisensa.


Samalla asemakadulla on kansa niminen kuppila,sinne on Kallen suunta,ensin tietysti konjakkiryyppy.Ryypyt alkavat tuntua,on lähdettävä vetämään sieraimiinsa raikasta ulkoilmaa.Ulos päästyään lumipenkka saa rapakaljan ja konjakin sekaisen nesteen yllensä.Huono onni jatkuu,katupartio sattuu juuri kohdalle ja siinä kyydissä ei hyvin käy.Kalle laittaa hanttiin,eipä se mitään auta,kiväärinperät viuhuvat ja tajunta sammuu...


Illalla hilpeenä kaljaa,aamulla kalpeena hiljaa.
Siinä olisi äiti Riitu siunaillut ja isä Hermanni puhallellut paksuja jos olisivat tienneet poikansa toilailuista.Kalle heräsi putkasta muutaman muun kaltaisensa seurasta.humalaisia äijiä oksennuksen ja kusen keskellä sikin sokin betonilattialla.Kallen silmä oli muurautunut umpeen ja joka puolella kehoa oli muistutuksena kipeitä kohtia yöllisestä seikkailusta.
Karvalakki ja käsineet olivat hukassa.Matkalla komendantin kuulusteluihin Kalle juoksee vuoroin kansassa ja Hansassa etsien lakkiaan ja käsineitään.
Hansasta Kalle varastaa hätäänsä siviilimiehen paskasen ja kuluneen karvalakin,palauttaa sen kuitenkin takaisin ja löytää kadottamansa lakin ja kintaat Kansasta.

Komendantti joka jakaa rangaistukset putkassa olijoille on kuulopuheitten mukaan ankara mies.Vetelee jopa turpiin tuosta vain ja huvikseen jos ei naama miellytä.Kallea pelottaa ja sydän pomppii melkein ulos rinnasta odotellessa tuomiolle pääsyä.Kallen turpa on jo niin tohjoksi hakattu ettei siinä edes näkyisi, vaikka kerran pari nyrkillä muotoon täräyttäisi.Ylikersantti siellä vain oli rangaistuksia jakelemassa,eikä siinä sen kummempaa.Paperit kouraan ja omassa yksikössä sitten aikanaan rangaistaan rikkeestä.Juoksujalkaa kohti sairaalaa ja komission eteen.Siviilimiehet ihmetteli kaduilla juoksentelevia sotilaita:Tuo yksi juoksee kuin jalkapuoli varis.
Kalle määrätään Lahden Hennalaan.Jv.KK.19.


Junamatka kohti Lahtea alkoi.Manttelin sisällä Kalle piiloitteli,oli nukkuvinaan.Junapartion tullessa sotilaitten todistuksia tarkistamaan joutui murjottu mies paljastamaan rikkirevityn turpansa,siinä oli kanssamatkustajilla ihmettelimistä ja katseet kääntyivät kohti Kallen pärstää.
VIlppula,Orivesi,juna puksutteli omaa verkkaista vauhtiaan.Seuraavaksi oltiinkin Tampereella,kaupungissa,jonne Kalle oli monet kerrat haaveillut muuttavansa.Äkkiä juna pysähtyi jarrut kirskuen.Messukylän asemalle oli jäätävä odottamaan Tampereella olevan ilmahälytyksen loppumista.
Kallen silmään otti radan varressa oleva rakennus ja siinä luki,messukylän vehnämylly
https://www.google.fi/maps/preview#!dat ... KNRXrQ!2e0

Tamperetta Kalle silmäili sillä yhdellä silmällään jolla vielä jotain näki.Asemarakennus oli nähtävä ja pala tamperetta vaikka juna lähti taas viidentoistaminuutin kuluttua puksuttelemaan eteenpäin,tai oikeastaan taakseppäin.Junan oli palattava osan matkaa toiseen suuntaan kun matka suuntana oli Lahti.Kalle hätääntyi hypätessään junanvaunuun ja hoksatessaan että juna lähtee "väärään" suuntaan.Kanssamatkustajat äkkiä oikaisivat Kallen käsitykset asiasta.Silmälasit olivat tuhannen päreinä edellisen känni reisun seurauksena ja yhdellä silmällä tiirailu oli hiukan vaikeaa.

Hennalan motissa tuli Kallen pelkäämä "häntätarkastus"Herkkumutteri syynättiin tarkkaan ettei kuppa,sankkeri,satijaiset ja muut röppörit siellä luuhaa.

Kalle tekee asiallisen ilmoituksen häntäsyyniä tekevälle lääkärille:Herra luutnantti talvella hiihtäessä palellutin mulkkuni kärjen.
Luutnantti karjaisee:Teissähän on KUPPA!Syynissä löytyy myös muita kupansyömiä sotilaita.Vartiomiehen saattelemana lähtee koko kuppainen joukko kohti tyttölyseota jossa hoidetaan veneeriset taudit huis hittoon.Kallea alkaa hymyilyttämään saattajana toimiva vanhempi sotamies.Sotamies Maukumainen on pienenkokoinen,suuri sotilas takki päällä ja julmettu asekotelo näyttävät huvittavilta.Maukumaisen äänenkäyttö ja eleet olivat sitä luokkaa ettei Kallen polvet ainakaan vapisseet.


Kalle hyvästelee kaverin, jonka kanssa tuli Hennalaan.Pieni epätietoisuus vallitsee kupan leviämisestä,leviääkö se kättelemällä,varmuuden vuoksi Kalle pyyhkäisee kätensä manttelin helmaan ennen kättelyä.


Kupan kyllästämät potilaat marssivat peräkanaa kohti hoitohuonetta.Piikki kankkuun joka miehelle!
Kalle silmäilee sivusilmällä tippuripotilaiden hoitohuoneeseen,näky saa polvet veltoiksi.Rokokoolia ruiskutetaan putkeen suurella ruiskulla.
Kuppapotilaat saavat piikkiparin,eikä se takaposkeen tuikattu piikki ollutkaan mikään jättineula,vaikka potilaskaverit olivatkin siihen malliin puhuneet.

Kalle joutuu hoksaamaan ettei kuppa lähde kuin "töölöstä"ihan tuosta vain.Kuppapiikitys jatkuu vielä kuukausien ajan sairaalasta poistumisen jälkeen.Sotakin kerkiää loppumaan ennenkuin tauti on ajettu pois,näin mietti Kalle makoillessaan sängyllä murheissaan.Joutuisi siinä noloon tilanteeseen metsäkämpillä ,kun pitäisi ilmoittaa työnjohtajalle menevänsä kirkonkylään kuppapiikille.


Kallioniemestä saapuu kirje.Kotona on kaikki asiat kunnossa Manne ja Hermanni ovat kevät töissä tyräjärven takana savotassa,konnunnuusaa ei ole tulossa.Ikävät asiat:Kallen serkku Kalevi Päätalo on keuhkotautiinsa kuollut.
Kalevi Johannes Päätalo: 5.5.1923-3.5.1942.

Hoitaja,neiti Asikainen vie Kallen silmalasinrämät alan liikkeeseen korjaukseen ja valistaa myös kupasta ja siitä että se ei tartu vessasta eikä kätellessä.Kalle saa lasit nokalleen ja taas on maailma paljon kirkkaamman näköinen.
Kalle Päätalo komennettiin Kivennavan pitäjään Siiranmäkeen perustetulle vankileirille.Vankileirillä Kalle hoiti talousaliupseerin hommia.
Viimeisen piikkiparinsa kupanhoidossa hän sai keväällä 1943. Se teki kaikenkaikkiaan viisikymmentä salvarsaani ja viisikymmentäyksi vismuttipiikkiä.
Siiranmäeltä ensimmäisellä vuorolomallaan,Kalle teki kotonaan pikku askareita,oli jopa yhden päivän tukinuitossa tuuraamassa Hermannia.Hermanni oli lehmän ostossa Tyrämäellä.(1942 kesä)
Saksalaiskaravaani majoittui Isokummun maisemille ja suunnitteilla oli kenttäradan rakentaminen.
Kenttärata:Radan ylityspaikka iijoessa. https://www.google.fi/maps/preview#!q=t ... 2!1e13!1e3

Saksalaiset olivat tulleet Patruunan maille lupaa kysymättä, alkaneet kaataa metsää,ja rakensivat täyttä häkää rakennuksia.
Olivat luvannet kaiken maksaa,mutta ei niitä tukkipuita oltu edes arvioitu millään lailla etukäteen.
Kummun Patruuna kertoi kuinka Saksalaiset rääkkäävät,kiduttavat ja tappavat vankeja:Se on hirveää katella kotimökin ikkunasta moista touhua.
Tammikuu 1943:Kalle Päätalo on kolmannella vuorolomallaan Kummun Patruunan luona vierailulla.Patruuna on hermostunut ja vilkuilee ja pälyilee rauhattomasti.Hänen näkemänsä unet ovat nyt toteutuneet.
Patruunan vaimo Milka oli alkanut kulkea Saksalaisten parakilla.Patruuna pelkäsi henkensä puolesta ja oli sen takia niin vauhkona.

Kallen selkärangassa kävivät kylmät väreet kun Saksalainen vartiosotilas lasketteli korkealta tornista sarjan,minne lienee ampunut ja ketä.

Kalle aloittaa kirjeenvaihdon tulevan vaimonsa kanssa.Laina on kotoisin Turun lähistöltä, työskenteli nykyisin ja asui Tampereen naapuripitäjässä.

Kihlat 13.12.1943

Kalle Päätalo,Helvi Ojala:Kihlajaiset

Elokuussa 1943 Kalle ja Laina tapasivat ensimmäisen kerran.

Naimisiin Kalle ja Laina menivät Toukokuun 28 päivä vuonna 1944.

Kallen ja Lainan häissä oli vieraina Riitu, Martta ja Vapputädin poika perheineen.Lisäksi Kallen sukua oli vielä Lyyli Päätalo(Hermannin serkku)

Kalle palasi takaisin yksikköönsä ja seuaavan loman lähestyessä alkoi Ryssä suurhyökkäyksen ja kaikki lomat peruttiin.
Kallen juhannuksen normaali loma lykkääntyi elokuulle.Ollessaan lomalla Tampereella astui voimaan Suomen ja Neuvostoliiton aselepo.

Martta soittaa paniikissa Kallelle Tampereelle koska tietää tämän olevan lomalla.Taivalkoskea ja jokijärveä evakoidaan,saksalaiset ovat Suomalaisten vihollisia,polttavat ja tuhoavat kaiken mitä tielle osuu vetäytyessään kohti pohjoista.
Kalle pääsee evakoimislomalle.Kallioniemeläiset on viety kestilään.Oulujärven lähellä olevalla nuojuan seisakkeen asemalaiturilla Kallen silmät nauliutuvat vanhaan ukonrähjään joka on Kallen isoisä.Pappa vartioi Kummun ja Nissisen rouvan tavaroita.

Kestilän hyvölänrannalla kallioniemeläiset olivat evakossa.Kurtti Reinoon Kalle myös törmäsi matkalla,samoin Hilkki tuli vastaan maha pystyssä ja Kallea vältellen.Manne oli jo vuosi sitten joutunut armeijaan.
Kalle Päätalo:Tuulessa ja tuiskussa 1981.Kuusisataaseitsemänkymmentäyksi sivua.

Image
Kalle Päätalo kuvat:Helvi Ojala Kalle Päätalo kihlajaiset.

Image
Kalle Päätalo kuvat:Kalle Päätalo

Image
Kalle Päätalo kuvat:Kalle Päätalo,anopit,Riitu.

Image
Kalle Päätalo kuvat:Kalle Päätalo,Helvi.

Image
Kalle Päätalo kuvat:Kalle Päätalo,hääkuva

Image
Kalle Päätalo kuvat:Kalle Päätalo,hääkuva
Attachments
Kihlat.PNG
Kalle Päätalo: Kihlajais ilmoitus lehdessä.

Return to “Kalle Päätalo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron