Kalle Päätalo: Nouseva maa

User avatar
Sony
Posts: 11004

Kalle Päätalo: Nouseva maa

Post#1 » 10 Dec 2013 20:37

Image
Kalle Päätalo: Nouseva maa
Kallen sisko Eeti pääsi asumaan Kuusisen yläkertaan oikein luvan kanssa. Sarviksen tehtaalta järjestyi työpaikka nappien lajittelijana. Ensimmäinen tilipussi kädessään hän huomasi kuinka pieni oli palkka. Vuokran ja ruuan jälkeen ei jäänyt yhtään käyttörahaa, se oli siluvei koko tili!

Kalle pääsi Rousto Villen porukoihin opettelemaan kirvesmiehen ammattia. Seuraava työmaa löytyi Tampereelta Ruuskasen pukutehtaalta jossa tehtiin
remonttihommia.

Talvi alkoi jo painaa päälle remontin valmistuttua, seuraava työmaa löytyi naistenlahdesta jossa teetettiin sekalaisia hommia kunnes kirvesmiesporukka pääsisi aloittamaan oikeat työt lielahdessa jonne pystytettiin lautarakenteinen asuintalo.

Kallen työpäivällä oli mittaa, jo työmatka lielahteen vei lähes pari tuntia suuntaansa. aamulla viideltä kohti työmaata ja illalla kuuden ja usein seitsemän aikoihin takaisin kotiin. Siinä ei oikein aika riittänyt kirjoittamiselle kun vielä piti hakata halkoja osuusliikkeen tarpeisiin.

Eeti halusi päästä nappienlajittelusta parempiin hommiin ja kysyi josko Kalle järjestäisi töitä rakennukselta. Sinnehän se Eeti pääsi velipoikansa kanssa samalle työmaalle tienaamaan.

Torstai 10.1.1946. Kirje kallioniemestä saapui Messukylään.

Martta hajosi edellisenä päivänä ja synnytti pojan. Pojalla ei ollut Putikkalaisten nokka, elikkä ruutisarvi. Taivalkoskella on pyryttänyt ja pakkasta on piisalle asti.
Hermanni ja Manne käyvät murhijokilaaksossa savotassa. Savottalaisille on alettu jakamaan metsämiehen tehopakkauksia.
Manne se on ihan hirveän kova työmies vaikka harrastelee vapaa-aikoinaan ankaraa ryyppäämistä ja tanssii sujuvasti. Manne juoksee tytärten perässä ja nyt on kiikarissa Eeva niminen tyttö.

Kallen työmaalla oli menossa pärekaton valmistus. Hirveä pakkanen 20-30 asteen välillä puri varsinkin sormia, päreitä ja kattolautoja naulatessa paalilangan pätkillä. Rousto Ville muisti vittuilla varsinkin Kallelle tämän tästä.

Salli Lisäkäs ja hänen miehensä olivat saaneet asunnokseen kalevankankaalle rakennetuista pikataloista huoneiston.


Alue sai nimekseen intiaanikylä ja nuo vaatimattomat rakennukset oli tarkoitettu väliaikaieen käyttöön. toukokuussa 1995 poistui viimeinen asukas alueelta ja loput rakennukset purettiin.

Suomen trikoolle vie Kallen seuraava työ. Matalan mestan hommia. Trikoolla Kalle päällystää vesijohtoputkia lautatorvilla ja tunkee eristetä väliin.
Työ tapahtuu välipohjassa lattian ja maan välissä, jossa perimmäisessä nurkassa joutuu työskentelemään kyljellään maaten tilan ahtauden vuoksi.
Edit on mennyt hoitamaan purosen mammaa hänen kotitalolleen ja siitä oikein palkan saa.
Kalle odottaa vesi kielellä kirjoituspalkkioitaan ja haaveilee jo käytetyn kirjoituskoneen ostosta. Toimituksesta saapuukin kirje ja siellä odottaa sekki joka ei kuitenkaan vastaa odotuksia. Tuhat ja kaheksankymmentä markkaa oli sekin lukema ja se sai Kallen kädet vapisemaan ja sydämen lyömään kiivaasti.Viemäriputken työmaa on seuraavana edessä. Pyhäjärven syvänteisiin upotettava likaviemäriputki on jo pitkällä tekovaiheessa kun Kallen työporukka saapuu viimeistelemään ja laittamaan lopulliseen upotuskuntoon tätä putkea.
Putken molemmin puolin juntataan järvenpohjaan paalut ja putki sidotaan pyhäjärven pohjalle tiukasti.
Työmaalla Kalle särkee itsensä ja selkä muljahtaa. Selän hän laittaa itse kuntoon vaimonsa ja Allin avustuksella, niillä Ahoniemen muorin ohjeilla ja konsteilla. Laina painaa peukalolla lujasti kipeää kohtaa ja Alli kiskaisee kipeän puolen jalasta äkäisesti ja lujaa. Kuuluu napsahdus ja selän osat ovat taas paikoillaan. Loppuviikon Kalle joutuu lepäilemään sängyssä. Samoihin aikoihin Lainan äiti kuolee, sydän ei enään kestänyt.

Viemäriputkityömaalle astellessaan takaisin selkäongelmien jälkeen, sai Kalle kouraansa lopputilin. Nyt oli hyvää aikaa mennä silmäleikkaukseen jossa korjattiin kieroon katsova silmä.
Kallen paluu halkometsään: Rakennustöiden vähyys pakotti Kallen lähtemään halkometsään. Työmaa sijaitsi teiskon maantien varressa jonne kertyi matkaa puolisen peninkulmaa suuntaansa.


Kalle Päätalo: taivalkoski ,jokijärvi.


Halonhakkuu alkoi käydä vanhasta muistista. Kuudesta kahdeksaan mottiin oli päivän tulos ja siihen vielä ylimitta joka nosti todellista hakkuutulosta kuutiolla.
Kalle tekee polkupyöräkaupat, Allin ja Ukin mielestä Kalle Päätalo teki elämänsä surkeimmat kaupat! Pyöränromu maksoi 6000 mk.
Ruosteinen romu joka ei tulisi kauaa kestämään, satulakin oli omatekoinen ja silmiinpistävän suurikokoinen.

Pyörän maksamiseksi täytyi kirvesmiehen paiskia töitä 120 tuntia! Laina räjähtää täyteen kiukkuun nähdessään pyöränromun oman pyöränsä vieressä.
Alli ja Ukki epäilivät pyörää varastetuksi, koska tunsivat ja tiesivät pyöräkauppiaan luihuksi mieheksi.

Eeti lähti kohti Taivalkoskea pohjanmaan pikajunalla. Hän oli irtisanoutunut tehdastyöstään ja ei vielä ollut varma palaako takaisin Tampereelle.
Kalle teki normipäivän rakennuksella ja ylitöinään hakkasi halkoja. Omalle rintamamiestontille alkoi ensimmäisen rakennuksen pystytys homma.
Vessan rakentaminen oli käynnistynyt.


Kalle Päätalo:

Rousto Ville kutsui Kallen töihin ja näin joutui Kuusiston ukki jatkamaan talon pystytystä omin nokkinensa. Autokorjaamon katon uusiminen oli työnä Tampereella.


Kalle haki viinakaupasta täyden lastin, elikä 4 pulloa. Tarkoituksena tarjota työkavereille viinaryypyt. Lainalta salaa ja varkain joutui Kalle Päätalo viinakset hommaamaan. Pelko oli kova kassajonossa, jos joku tuttu sattuisi näkemään ja kertoisi Lainalle.
Viinan osto oli tuohon aikaan tarkkaa touhua. Saatoit joutua takahuoneeseen puhutteluun jos hait liian usein vaikkapa kaksi pulloa.

Korjaamon ullakolla työnjohtaja laittoi viinapullon kiertämään. Kalle naukkailee pieniä ryyppyja maltilla. Kallella on valmis suunnitelma tulevan varalle.
Työnjohtajan kaksi pulloa tyhjennettyään tarjoaa Kalle pullon kerallaan kavereilleen ja vie yhden täysinäisen takaisin kotiinsa.

Kirvesmiesporukka hajaantuu ja kukin menee omille teilleen. Kalle antaa miehille kumpaisellekkin täysinäisen viinapullon matkaan ja itse poikkeaa kuppilaan juomaan muutaman pullon kaljaa.
Kuppilasta matkaan tarttuu siskokset ja kohta ollaankin taas lähtöpisteessä, elikkä korjaamon ullakolla tuhoamassa Kallen viimeistä viinapulloa.

Kallella on halut ja Kerttu ei pane vastaan.... .

Kello 21.00 kotiin tullessaan Kalle yrittää avata ovea ja huomaa että sisäpuolelle on jätetty avain ja ovea ei saa ulkoa millään auki. Laina on vetänyt herneen nenäänsä.

Kallen ja Lainan asunto yläkerrassa. Keittiön ikkuna näkyy kuvassa.
Kalle Päätalo: Alli Kuusinen.

Laina pitelee avaimesta kiinni oven toisellapuolella eikä puhu mitään. Kalle alkaa heitellä pikkukiviä makuuhuoneensa ikkunaan. KIviä voi viskoa melko huolettomasti koska alakerrassa ei ole ikkunoita tällä puolella taloa.
Kallea alkaa potuttaa, ottaa pyöränsä ja lähtee sitä tauttamaan. Laina kohta huutaa ikkunasta miestänsä palaamaan takaisin kotiin.


Laina päästä äänivaransa valloilleen ja kipittää raput yläkertaan. Kalle on ihmeissään, kuinka tuo nyt tuollalailla käyttäytyy. Talonväki herää ja suorastaan lentää tapahtuma paikalle. Kalle kutsuu koko konkkaronkan yläkertaan istumaan ja alkaa pitämään saarnaa, niin Lainalle kuin talonväellekkin.
Pumppurisan uhkaa ensimmäisenä lyödä palasiksi talosta poistuessaan. Kalle on nyt sitä mieltä että se on avioliitto katkolla.

Kalle palaa Kortelahdenkadun työmaalleen myöhässä ja korvat luimussa, henkinen krapula on kova. Korjaamon työnjohtaja oli löytänyt rakennuksen yläpohjasta naisten vyön ja siitä nyt kaikki puhuivat. Vyö laitettiin roikkumaan portinpieleen odottamaan omistajaansa ja se olikin häipynyt ruokatunnin alussa.
Kotiin tullessaan Kallea odotti yllätys. Metsä Matti oli korjaamassa pumppurisaa.
Se oli sitten mykkäkoulun aika Kuusisen yläkerrassa. pakolliset sanomiset sentään hoitui, mutta samaan sänkyyn ei ollut Kallella mitään asiaa.
Kalle puudutti mielensä kovalla työnteolla. Aamusta ansiotyöhön ja sieltä suoraan mottimetsään ja kotiin vasta yhdeksän, kymmenen aikoihin

Return to “Kalle Päätalo”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron