Uusi Ansgarius Blog

Kuva Perusta oma blogi
Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#281 » 03 Joulu 2017 11:56

Uusikaupunkilaiselle pariskunnalle kolmannet kaksoset: perheessä nyt yhteensä seitsemän veljestä - ”todellinen ihme”

Sunnuntai 3.12.2017 klo 10.39


Uusikaupunkilaiselle pariskunnalle syntyi kolmannet kaksoset maanantaina Tyksin Naistenklinikalla.

Uusikaupunkilaisen perheen kaikki lapset ovat syntyneet Tyksissä.

Turun yliopistollisen sairaalan Naistenklinikka kirjoitti uskomattomasta sattumasta Facebook-päivityksen.

Päivityksen mukaan sairaalassa todistettiin maanantaina 27. marraskuuta "todellista ihmettä", kun uusikaupunkilainen pariskunta Jenna ja Henri saivat kolmannet kaksosensa.

Kaikki pariskunnan synnytykset ovat tapahtuneet Tyksissä.

- 28-vuotiaan Jennan sanoin lottovoittokin olisi todennäköisempää kuin saada peräkkäin kolmet kaksoset, päivityksessä kuvaillaan.

Uusien tulokkaiden myötä veljeksiä on nyt perheessä kaiken kaikkiaan seitsemän, joista ensimmäinen poika on syntynyt 2010, vanhimmat kaksospojat syntyivät 2012 ja keskimmäiset kaksoset vuonna 2016.


Päivityksessä kerrotaan, että perheen pojista kukin on nimetty eri alkukirjaimilla, joten maanantaina syntyneiden pienten kaksospoikien nimet ovatkin vaatineet pariskunnalta pohdintaa. Tällä hetkellä vauvat kulkevat nimillä ”Tiku” ja ”Taku”.

Lasten isän suvussa tiedetään olevan yksi kaksoisveli, mutta muista suvun kaksosista pariskunnalla ei ole tietoa.

- Nyt syntyneiden kaksosten identtisyyttä ei ole testattu, mutta kahdet ensimmäiset kaksosista ovat hyvin saman näköisiä. Perheen uudet tulokkaat taas ovat ainakin vielä hieman erinäköisiä ja onnelliset vanhemmat jäävätkin mielenkiinnolla seuraamaan, paljonko nämä pojat tulevat kasvaessaan ulkonäöllisesti muistuttamaan toisiaan, päivityksessä paljastetaan.

Seitsemän veljeksen myötä perhe on hankkinut uuden 10 hengen ruokapöydän ja auto on vaihdettu pikkubussiin.

- Jenna toteaa naurahtaen, että vaippojen ja maidon kulutus tulevat kasvamaan perheenlisäyksen myötä vielä entisestään, päivityksessä kerrotaan.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

JOHANNA MATTINEN


Linkki:
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712032200577743_u0.shtml

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

PS: Rakas ja kallis maa, jonka historiaa ei saa unohtaa

Viesti#282 » 05 Joulu 2017 13:33

PS: Rakas ja kallis maa, jonka historiaa ei saa unohtaa

Joulukuu 5, 201713:25


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheen eduskunnan juhlaistunnossa 5.12. piti kansanedustaja Arja Juvonen. Suomen Uutiset julkaisee puheen kokonaisuudessaan.

100-vuotiaan Suomen tarina on ihmeellinen. Olemme karussa Pohjolassa, idän ja lännen välissä, nähneet ja kokeneet paljon. Itsenäisyys sata vuotta sitten ei ollut itsestäänselvyys. Ei myöskään sen säilyminen neljässä sodassa, jotka koimme itsenäisyyden alkutaipaleella, jolloin koti, vapautemme uskoa ja isänmaa olivat vaarassa. Arvostimme sitä, mitä meillä oli, ja se sai meidät myös yhdessä toimimaan. Moni uhrasi henkensä.

Sodasta selvinneet veteraanit ja kotirintaman väki rakensivat ja uudistivat maan. He rakensivat rintamiestalot, raivasivat pellot. Hoitivat Suomen metsät kuntoon ja tuottaviksi, laittoivat kosket, joet ja järvet liikkeeseen ja puut uittoon. Sieltä pikkuhiljaa syntyi ahkeroivien käsien voimalla raskasta teollisuutta, työpaikkoja, osaamista, menestystä ja hyvinvoinnin kasvua. Nöyrinä tunnustamme, että ilman varjelusta, ilman uhrauksia ja ilman työtä emme olisi nyt tässä. Kiitos, että rakensitte meille Suomea, sotiemme veteraanit. Emme saa unohtaa historiaamme.


Nuorissa on tulevaisuus


Maamme valmistautuu siirtymään uudelle sataluvulle ja luomme katseemme eteenpäin. Suomen lapset ja nuoret ovat maamme tulevaisuus. Maamme vahvuus ja menestys myös jatkossa on riippuvainen uusien sukupolvien työstä.

Nuorilta kysyttiin, mikä on heidän näkemyksensä tulevaisuudesta. Työllisyyden näkymät, mutta myös halu vaikuttaa omaan elämänpiiriinsä ja yhteiskuntaan, he vastasivat. On hienoa, että nuorilla on halu tarttua asioihin.
Tehdään kaikkemme, että maamme tarjoaa lapsillemme ja nuorillemme koulutusta, työtä, mahdollisuuksia ja uskoa tulevaisuuteen. Annetaan heille tukea ja läsnäoloa. Kuullaan ja nähdään heidät. Tehdään kaikkemme syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi. Luodaan ympärillemme tasapainoa. Kodeista kaikki lähtee.

Perussuomalaiset toivovat, että eduskunnan lahja satavuotiaalle Suomelle, eli Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö, tukee tekemänsä tutkimus- ja vaikuttamistyön kautta lastemme ja nuortemme kasvua tasapainoisiksi aikuisiksi. Säätiön syntymäpäivälahjana saamat resurssit antavat meille luvan odottaa säätiön tekemältä työltä vaikuttavia tuloksia tällä saralla.


Isänmaata on rakennettava ja puolustettava – yhdessä


Toivottakaamme rakkaalle isänmaallemme paljon onnea ja valoisaa tulevaisuutta. Puolustakaamme tätä tuhansien järvien ja metsien maata, sen puhdasta luontoa ja kansaa. Pitäkäämme Suomen maasta hyvää huolta, rakentakaamme sitä yhdessä. Sillä on olemassa vain yksi Suomi – se on tällä hetkellä meidän, mutta me jätämme sen tuleville sukupolville.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

Suomen uutiset


Linkki:
https://www.suomenuutiset.fi/ps-rakas-kallis-maa-historiaa-unohtaa/

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#283 » 05 Joulu 2017 14:18

Väyrysellä kasassa 20 000 kannattajakorttia - lähtee mukaan presidenttikisaan

Tiistai 5.12.2017 klo 12.35


Keskustan kunniapuheenjohtaja ja kansalaispuolueen perustaja Paavo Väyrynen lähtee mukaan presidenttikilpaan.

Väyrynen ilmoitti tiistaina, että hänellä on nyt kasassa ehdokkuuteen vaadittavat 20 000 kannattajakorttia.
Väyrysen mukaan korttien kerääminen osoittautui ennakoitua vaikeammaksi, koska keräyskampanja alkoi niin myöhään.

- Loppuvaiheessa innostus on noussut, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Väyrysen mukaan hänen keräystään ei voi verrata presidentti Sauli Niinistöön, jolla on takanaan iso kampanjakoneisto.

Niinistö sai kasaan 156 000 kannattajakorttia.


Väyrysellä on laskettuja kortteja nyt 20 000. Keräys jatkuu 12. joulukuuta asti.


- Kortteja tulee koko ajan lisää. Olemme sopineet, että vielä 12. päivän aamulla haemme postin ja laskemme kortit, Väyrynen sanoi.


Väyrynen aikoo jättää 11. joulukuuta siihen asti kertyneet kortit, jotta pääsee osallistumaan seuraaviin vaalitentteihin.


- Ne ovat olleet tähän asti tylsiä, Väyrynen letkautti.

Väyrysen mukaan korttien kerääminen osoittautui ennakoitua vaikeammaksi, koska keräyskampanja alkoi niin myöhään.


MARKO-OSKARI LEHTONEN


Linkki:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712052200582612_pi.shtml

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#284 » 07 Joulu 2017 11:38

Se on pelkkää alamäkeä nyt?

Ihmiset ovat saavuttaneet maksimitasonsa pituudessa, eliniässä ja fyysisessä suorituskyvyssä, kertoo tutkimus

11:16 Tekniikan Maailma


Onko ihmiskunta saavuttanut jo huippunsa?

Frontiers in Physiology -lehdessä keskiviikkona julkaistu tutkimus viittaa siihen, että ihmiset ovat ehkä saavuttaneet suurimman mahdollisen pituutensa, elinikänsä ja fyysisen suorituskyvyn.

Tutkimuksessa on arvioitu 120 vuoden ajalta historiallista tietoa, ja analyysissä on otettu huomioon geneettisiä ja ympäristöön liittyviä tekijöitä.

Tutkijat arvioivat, että ihmisten kehityksellä näyttää olevan biologisia rajoituksia, minkä lisäksi ilmastonmuutoksen kaltaiset ulkoiset tekijät ovat jo voineet kääntää kehityksen aiempaa huonompaan suuntaan.

Vaikka yleinen käsitys on, että jokainen sukupolvi elää aiempaa pidempään, Frontiers in Physiology -lehdessä julkaistu tutkimus väittää, että tällä kehityksellä on rajansa, samoin kuin esimerkiksi ihmisten pituuskasvulla.

”Nämä ominaisuudet eivät enää kasva, vaikka ravintotieteissä, lääketieteessä ja tieteessä yleensä on kehitytty edelleen”, sanoo ranskalaisen Paris Descartesin yliopiston professori Jean-François Toussaint.

Tutkijat ennustavat, että tulevaisuudessa esimerkiksi urheiluennätyksiä rikotaan aiempaa harvemmin. Lisäksi entistä useammat ihmiset yltävät nykyisin ennustettuun korkeimpaan odotettuun elinikään mutta eivät ylitä sitä.

Kehityksen hidastumiseen vaikuttavat tutkijoiden mukaan entistä enemmän ympäristötekijät.

”Tämä saattaa olla varhainen signaali siitä, että jotain on muuttunut, mutta ei parempaan suuntaan”, Toussaint sanoo.

”Ihmisten pituus on laskenut viime vuosikymmenen aikana joissakin Afrikan maissa. Tämä viittaa siihen, että jotkut yhteiskunnat eivät enää voi tarjota riittävästi ravintoa nuorimmille lapsilleen ja pitää yllä nuorten asukkaidensa terveyttä.”


Linkki:
https://tekniikanmaailma.fi/se-pelkkaa-alamakea-nyt-ihmiset-ovat-saavuttaneet-maksimitasonsa-pituudessa-eliniassa-ja-fyysisessa-suorituskyvyssa-kertoo-tutkimus/?shared=808928-d7cb1c43-500

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#285 » 07 Joulu 2017 11:53

Talven pakkasennätys rikki Inarin Väylässä – 32,5 miinusastetta

Kotimaa 07.12.2017 11:35

Keski-Suomessa pysytellään tänään muutamassa pakkasasteessa. Viikonlopuksi lauhtuu taas.

Inarin Väylässä on mitattu kuluvan talven pakkasennätys. Lämpötila painui 32,5 miinusasteeseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Keski-Suomessa pysytellään tänään parin pakkasasteen tuntumassa. Illalla maakuntaan on odotettavissa lounaasta saapuvaa lumipyryä, joka sakenee yön aikana.

Huomenna perjantaina sää lauhtuu ja lumi muuttuu räntä- tai vesisateeksi. Viikonlopun yli lämpötila pysyttelee nollan ja parin asteen paikkeilla.

– Ajokeli voi olla huomenna jopa erittäin huono, päivystävä meteorologi kertoo.

Tiesää voi Keski-Suomen lisäksi olla vaarallinen myös Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Riikka Maukonen, STT

Linkki:
https://www.ksml.fi/kotimaa/Talven-pakkasenn%C3%A4tys-rikki-Inarin-V%C3%A4yl%C3%A4ss%C3%A4-%E2%80%93-325-miinusastetta/1080088?pwbi=e579cbc19156a8f466d601af75a3d7d1

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#286 » 08 Joulu 2017 09:10

Ansgarius kirjoitti:Väinö Kustaa Siltala (8. joulukuuta 1885 Saapaskylä, Koski Hl – 26. heinäkuuta 1925 Koski Hl) oli tunnettu voimamies.

Siltalan suku on isän puolelta kotoisin Padasjoen Auttoisilta, jossa isoisä oli torpparina. Siltala-sukunimi saatiin, kun pojat menivät kouluun ja heiltä kysyttiin nimeä. Kotipaikkaa kutsuttiin Sillantaukseksi ja Siltalaksi. Väinö Kustaalla oli pituutta 202 cm ja painoa enimmillään 146 kg. Hänet on haudattu Hämeenkosken Valkjärven hautausmaalle.

Hämeenkoskella Siltalaa pidetään tunnettuna. Vuoden 2009 kuntaidentiteettiselvityksessä Siltala listattiin yhdeksi kunnan historian tärkeimmistä henkilöistä.


Kuva


Linkki:
https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4in%C3%B6_Kustaa_Siltala

Myös Jean Sibeliuksen syntymäpäivä on Joulukuun 8. päivä. Jean Sibelius syntyi vuonna 1865 Hämeenlinnassa, säveltaiteen suurmies. Väinö oli suuri mies, konkreettisesti.


P.S. Väinö Siltalan syntymästä tulee 130-vuotta, Jean Sibeliuksen syntymästä 150-vuotta ja minun syntymästäni on tällä päivämäärällä 30-vuotta //"pio/


Kuva

http://www.koskenkohinat.fi/project/vaino-siltala/

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#287 » 08 Joulu 2017 09:20

Viimeöinen maanjäristys vuoden voimakkain – Oulun poliisilaitoskin vavahteli: "Ensin tärisi ja sitten jyrähti kunnolla"

Kotimaa Julkaistu 08.12.2017 07:02


Oulun seudulla viime yönä tapahtunut maanjäristys oli vuoden voimakkain Suomessa. Sekä pelastuslaitos että poliisi saivat järistyksen takia useita yhteydenottoja.

Noin puoli yhden aikaan havaittu maanjäristys oli voimakkuudeltaan 3,5.


Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksen verkkosivujen perusteella järistys on vuoden voimakkain.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistyksen keskus oli lähellä Lumijokea, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Oulusta.

Paikalliset viranomaiset saivat järistykseen liittyen useita soittoja, mutta maan vavahtelu ei johtanut hälytystehtäviin, pelastuslaitokselta ja poliisilta kerrottiin noin kahden aikoihin yöllä.

Järistys tuntui kuitenkin selvästi ja se havaittiin Oulussa saakka.

–  Havaittiin täällä maan alla aika hyvin se (järistys). Olemme maan alla ja rakennus tärisi. Ensin tärisi ja sitten jyrähti kunnolla ja sitten tärinä jatkui, Oulun poliisin tilannekeskuksesta kuvailtiin.

–  Havaitsin puoli yhden aikaan selkeästi sen, että maa tärisi rakennuksen alla. Sen jälkeen rakennukseen kohdistui muutama kunnon tärähdys, kuvaili puolestaan Oulun päivystävä palomestari Marko Hottinen.


Linkki:
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/viimeoinen-maanjaristys-vuoden-voimakkain-oulun-poliisilaitoskin-vavahteli-ensin-tarisi-ja-sitten-jyrahti-kunnolla/6688060#gs.Qk3zRS0

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Aurinkomyrsky voi aiheuttaa 40 miljardin € tappiot päivässä – kännykät pimenevät, sähkö katkeilee…

Viesti#288 » 10 Joulu 2017 19:03

Varoitus: Aurinkomyrsky voi aiheuttaa 40 miljardin € tappiot päivässä – kännykät pimenevät, sähkö katkeilee…

19.01.2017 20:31 Tiede TEKSTI Sami Rainisto


Jos maapallolle osuu uusi voimakas aurinkomyrsky, se saattaisi aiheuttaa valtavat taloudelliset tappiot Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa, kertoo uusi tutkimus Gizmodon mukaan.

Aurinkomyrskyjen aiheuttamat sähkökatkot voivat uuden tutkimuksen mukaan aiheuttaa yksin Yhdysvalloissa 41,5 miljardin dollarin eli noin 39 miljardin euron suuruiset tappiot päivää kohti.

Tästä lähes 7 miljardia dollaria tulee menetetystä kaupasta.

Space Weather -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että tarpeeksi voimakas aurinkomyrsky voi suistaa Yhdysvaltain talouden kaaokseen, jos se rikkoo maan sähköverkossa sähköä eteenpäin muuntajat.

Aurinkomyrskyissä auringosta lähtee voimakas hiukkaspurkaus, joka ulottuu Maahan asti.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että sivilisaatio on koko ajan enemmän haavoittuvainen tälle uhkalle, mutta toistaiseksi maapallo on säästynyt tällaiselta isommalta myrskyltä jo pitkään.

Pahimmillaan suuri hiukkasmyrsky voi rikkoa kaikkea kännyköistä kokonaisiin satelliittilaivastoihin.


Carringtonin tapaus

Auringosta lähtee hiukkaspurkauksia melko usein, mutta ne eivät yleensä osu maahan. Yksi tunnettu aurinkomyrsky oli niin sanottu ”Carringtonin tapaus” vuonna 1859, joka rikkoi silloisia viestintälinjoja ja jopa synnytti revontulia Meksikossa ja Kuubassa asti.

Seuraavan vuosikymmenen aikana Carringtonin tasoisen purkauksen todennäköisyys on noin 12 prosenttia.
Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä riskien suuruudesta. Joidenkin arvioiden mukaan katkokset jäisivät suhteellisen lyhyiksi, mutta synkempien arvioiden mukaan katkokset voisivat kestä jopa viikkoja tai kuukausia.

Cambridgen yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa on arvioitu, kuinka suuria tappioita iso aurinkomyrsky voisi aiheuttaa. Yksi tärkeä havaonto oli, että myrskystä aiheutuvat välittömät tappiot voivat jäädä pieniksi verrattuna myöhemmin tuleviin epäsuoriin tappioihin.


Suomessa asia on huomioitu

Tutkimuksessa keskityttiin vain Yhdysvaltoihin, mutta tutkijat toteavat, että tositilanteessa ongelmat leviäisivät todennäköisesti ympäri maailmaa.

Sisäministeriö julkisti vuonna 2015 kansallisen riskiarvion, jossa arvioitiin myös aurinkomyrskyjen mahdollisuutta Suomessa.

Arviossa todettiin, että Suomi on maailman kylmin lähes kokonaan revontulialueen vaikutuspiirissä sijaitseva maa, joten kylmän pakkasjakson aikaan osuva äärimmäinen aurinkomyrskyjakso aiheuttaa maailman suurimpiin kuuluvat kylmyyteen liittyvät vaikutukset.

”Aurinkomyrskyt eli avaruusmyrskyt voivat vaikuttaa kestostaan ja voimakkuudestaan riippuen sähkönjakeluun, tietoliikenteeseen, elintarvike- ja vesihuoltoon sekä infrastruktuuriin”, raportti totesi.

”Satelliittipohjaisen tiedonsiirron häiriintyminen tai kokonaisen satelliitin tuhoutuminen aiheuttaa merkittävää välitöntä haittaa satelliittiyhteyksien käyttäjille sekä välillistä haittaa sähkökatkoista riippuville toiminnoille (energiahuolto, vesihuolto ja tietoliikenne). Taloudelliset ja muut vaikutukset kertautuvat häiriön pitkittyessä”, raportissa todetaan.

Kerran 100 vuodessa arvellaan tapahtuvan aurinkomyrskyjä, joiden vaikutukset tuntuisivat koko maassa ja useilla eri yhteiskunnan sektoreilla, raportti toteaa.


Linkki:
https://tekniikanmaailma.fi/varoitus-aurinkomyrsky-aiheuttaa-40-miljardin-e-tappiot-paivassa-kannykat-pimenevat-sahko-katkeilee/

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#289 » 10 Joulu 2017 20:53

Kirjailija Joonas Konstig muuttui öykkäristä gentlemaniksi, joka arvostaa ritariromantiikkaa: "Herrasmiesvuosi pelasti avioliittoni"

Kulttuurivieras Joonas Konstigin tuore Vuosi herrasmiehenä -kirja käsittelee ihmiskoetta, jossa kirjailija perehtyy herrasmieskulttuurin saloihin ja muuttuu uudeksi ihmiseksi.

10.12.2017 klo 08:54 Jussi Mankkinen / Yle


Joonas Konstig avaa Espoon Tapiolassa vienosti humisevien honkien keskellä sijaitsevan työhuoneensa oven, katsoo silmiin ja kättelee. Kädenpuristus on juuri sopivan voimakas, ei liian luja, muttei liian lepsukaan. Konstigin olemus huokuu itsehillintää ja -hallintaa. Vaatetuksen sävyt on mietitty sointumaan toisiinsa, jokainen hius on aseteltu paikalleen ja puheääni on tasaisen miellyttävä. Konstigin ympärillä leijuu Terre d'Hermes -partaveden hienostunut tuoksu.

Kokonaistaideteos Konstig tuntuu olevan toimittajan vastakohta. Muutama vuosi sitten tilanne oli aivan toisenlainen.
Joonas Konstig

Joonas Konstig kirjoittaa kirjojaan vanhalla kannettavalla, jolla on tottunut työskentelemään. Jussi Mankkinen / Yle
Moraalisen luonteen ytimessä

Vuonna 2016 Joonas Konstig päätti muuttua. Hän oli ryhtynyt pohtimaan, kuka häntä jäisi kaipaamaan, kun hän kuolisi. Loppupäätelmä oli karu: ei oikeastaan kukaan. Konstigilla oli hankala luonne, hän käyttäytyi huonosti ja oli ylimielinen. Oykkäröi ja öyhötti. Oli sietämätön besserwisser. Vittumainen, suorastaan, jos näin brutaali sana sallitaan.

Konstig oli vastustanut tasa-arvoista avioliittolakia ja kritisoinut suvaitsevaistoa. Hänet niputettiin “uudeksi konservatiiviksi”. Sitä ennen hän oli ollut antikapitalisti, joka oli kuseskellut mielenosoituksellisesti McDonald’sin vessojen seiniin.

Oli siis pysähtymisen paikka. Vaihtoehdot alkoivat käydä vähiin niin parisuhteen jatkumisen kuin muunkin elämän tiimoilta, ja Konstig päätti altistaa itsensä vuoden kestävään ihmiskokeeseen – hän halusi koulia ja kouluttaa itsestään wanhan hyvän ajan herrasmiehen. Samalla syntyi Vuosi herrasmiehenä -kirja.

Kaikki lähti liikkeelle semiotiikasta ja sanasta character.

– Character kääntyy suomeksi luonne, mutta se on vanha sana, joka viittaa alunperin moraaliseen luonteeseen. Sanan takaa paljastui vähitellen kokonainen kiehtova klassinen maailma ja se, kuinka ihmiset ovat hahmottaneet moraalia. Tämä kaikki tuntui unohtuneen jonnekin, Konstig kertoo.
Joonas Konstig

Herrasmiesaatteen taustalta paljastui Joonas Konstigille kiehtova klassinen maailma.Jussi Mankkinen / Yle

Konstigilla on kolme lasta ja hän ryhtyi pohtimaan, millaiseen kehitykseen lapsia nykyisin kannustetaan.


– Usein kyse on siitä, että lapsilla on hauskaa ja että he saisivat toteuttaa itseään kuten haluavat. Tämä on hyvin vastakkaista vanhalle näkemykselle, jonka mukaan ihmisellä on luonne, jota pitää kasvattaa, jalostaa ja kehittää vuosien ja vuosikymmenten ajan. Luonteen eteen pitäisi tehdä jatkuvaa työtä, että tulisimme paremmiksi ihmisiksi.


Konstig yllättyi, että aikakaudesta toiseen on ollut yhtenäinen käsitys siitä, millaiseksi luonteen tulisi jalostua ja millainen on hyvä ihminen.

– Huomasin, että tässä palataan antiikin filosofian esittämiin kysymyksiin. Platonin, Sokrateen ja Aristoteleen filosofian keskiössä oli keskustelu siitä, millainen on hyvä ihminen ja mitä on hyvä elämä, toisin kuin nykyisin.
Joonas Konstig

Joonas Konstig arvostaa menneiden aikojen ritarillisuutta. Jussi Mankkinen / Yle
Ritarillista romantiikkaa

Konstigin vaaliman herrasmiesaatteen taustalla kummittelee keskiajalla syntynyt ritarikulttuuri, johon kuului oleellisena osana naisen kunnioituksen tavoittelu ja romanttinen, yksipuolinen rakkaus. Syntyi rakkauden kultti, jossa mies kouli itseään ollakseen naisen rakkauden arvoinen. Ritarit innostuivat nopeasti uudesta radikaalista aatteesta ja etenkin siitä, kuinka naisia tulisi kohdella.

– Jälkikäteen ajatellen tämä on käsittämätöntä. Ritarit olivat ammattitappajia ja ritarirunouden tärkein päämäärä oli kertoa, kuka lyö eniten käsiä irti viholliselta. Yhtäkkiä väkivalta ei enää riittänytkään siihen, että olit kova tyyppi, vaan miehen kunniaan liitettiin myös se, kuinka hän kohteli naisia.

Vastaavaa ajattelumallia ei löydy aiemmista historiallisista soturikulttuureista, joten Konstigin mukaan kyse oli hyvin mullistavista ajatuksista.

– Tällaiset isot aatevirtaukset liikkuvat ja vaikuttavat hitaasti. Uskon, että tämän pohjalta on syntynyt myös nykyisen kaltainen eurooppalainen käsitys tasa-arvosta.
Joonas Konstig
Joonas Konstig käy usein lastensa kanssa pulkkamäessä Tapiolan metsiköissä. Jussi Mankkinen / Yle


Ritariaatteen tutkiminen, henkiinherättäminen ja sen toteuttaminen käytännössä on ollut oleellinen osa Konstigin herrasmiesvuotta. Hän on ryhtynyt ottamaan enemmän huomioon vaimoaan Kaisa Konstigia, auttamaan takkia tämän ylle, kohottamaan tälle maljaa sekä istuutumaan ja nousemaan tämän kanssa samassa tahdissa.


– Minulle tuli isona ahaa-elämyksenä se, etten ollut antanut näin paljon huomiota puolisolleni sitten ensimmäisten seurustelukuukausien. Olin kokenut hänet vain jonkinlaisena itsestäänselvyytenä, että tässähän me nyt sitten yhdessä kuljetaan.

Konstig ryhtyi myös pohdiskelemaan, olisiko tällaisten pienten, pinnallisilta vaikuttavien käyttäytymissäännösten taustalla sittenkin jotakin suurempaa ja merkittävämpää.

– Ehkä niiden tarkoituksena on estää se, että sinusta tulee luopio, joka on huijannut toisen avioliittoon kohtelemalla tätä hyvin vain suhteen alussa. Nyt meidän arkeemme on tullut takaisin jokapäiväinen hellyys, ja minun tehtäväni on parantaa hiukkasen vaimoni elämää tällaisilla pienillä eleillä.

Ja mikä parasta, Konstigin mukaan herrasmiesvuosi on ehkä myös pelastanut hänen parisuhteensa.

– Kun on jälkikäteen tajunnut omat puutteensa ja virheensä, niin eihän se avioliiton jatkuminen kovin lupaavalta näyttänyt, vaikka emme akuutisti olleetkaan eroamassa.
Joonas Konstig
Joonas Konstigin Perkele-kirja pyörii metallimusiikin ympärillä. Jussi Mankkinen / Yle
Juorun jumalatar on nyt pannassa

Kulttuuriantropologiaa opiskellut Joonas Konstig sai Kaikki on sanottu - esikoisromaanistaan (2011) Kalle Päätalo -palkinnon, ja esimerkiksi pari vuotta sitten häneltä julkaistiin hevimusiikin ympärille kehkeytynyt Perkele-romaani. Tasaiseen tahtiin kirjallisuutta julkaissut Konstig on toiminut myös Helsingin Sanomissa kolumnistina.

Joonas Konstigin herrasmiesvuoteen kuului valtava määrä tematiikkaa sivuavaa kirjallisuutta, tapakoulutusta, eksoottisten urheilulajien kuten rugbyn opettelua, ratsastamista sekä tutustumista esimerkiksi Kadettikoulun toimintaan.

Herrasmieheksi kouluttautuminen lähti kuitenkin liikkeelle pienistä ja kliseisistäkin asioista, kuten ovien avaamisesta.

– Minulle ovien avaaminen on ollut todella radikaali muutos, enkä ole siinä vieläkään kovin hyvä. Siinä on pohjimmiltaan kyse siitä, etten ajattele enää itseäni, vaan asetan muut etusijalle. Oven avaaminen on pieni juttu, joka vaikuttaa naurettavan yksinkertaiselta, mutta sen opettelu on vaatinut paljon töitä.
Joonas Konstig, jalanjälki

Herrasmiehen jalanjälki. Jussi Mankkinen / Yle

Paradoksaalista kyllä, juuri siihen kaikkein rutikuivimpaan kuvaan herrasmiehestä liittyy juuri ovien avaaminen.

– Varmaan aika monen käsitys herrasmiehestä on ylipukeutunut tylsä tyyppi, joka availee ovia ja hymyilee kohteliaasti, muttei jää ihmisten mieleen. Kyseessä on vesittynyt käsitys, koska siinä ei ymmärretä kokonaisuutta, eli maailmankuvaa ja historiaa.
Kulttuurivieraat

Viisi edellistä:

Konstigia herrasmieselämä on muuttanut myös sosiaalisella tasolla – hän ei enää juoruile.

– Huomasin herrasmiesvuoden aikana, kuinka paljon sitä puhuu toisesta pahaa selän takana, kuinka paljon itse juorusin aiemmin ja kuinka paljon sitä tekevät ihan kaikki. Tarkoitan nyt sellaisia asioita, joita ei uskaltaisi sanoa suoraan henkilölle itselleen tai ei haluaisi että tämä niitä kuulisikaan.

Kun mehevät juorut ja spekulaatiot toisten ihmisten elämänkohtaloista jäivät pois, tilalle syntyi jotakin muuta.

– Ihmiset huomaavat, että koska tuo ei juoruile, hän ei varmaan puhu minustakaan pahaa selän takana. Se että voi luottaa toiseen ihmiseen on hyvin voimakas etu. Sellaisen ihmisen kokee läheisemmäksi ja luotettavammaksi.

Joonas Konstig
Joonas Konstigin pukeutumisessa kaikki yksityiskohdat ovat harkittuja. Jussi Mankkinen / Yle

Mannerheim, varsinainen hunsvotti

Joonas Konstigin herrasmiessankareihin kuuluvat muun muassa 1700-luvulla elänyt Lordi Chesterfield, jonka käyttäytymisfilosofia perustui miellyttämisen jaloon taitoon, sekä samalla vuosisadalla vaikuttanut sosiaalisen elämän taituri Adolf Freiherr Knigge.

Herrasmiehuuden salatietoa Konstigille on ollut jakamassa myös Carl Gustav Emil Mannerheim.

– Mannerheim on ollut minulle aina vaikea pala. Minulla ei koskaan ole ollut häneen minkäänlaista suhdetta ja hän on aina vaikuttanut valtavan etäiseltä. Lisäksi minulla on vasemmistolaistausta, mikä on loitonnuttanut minua Mannerheimista entisestään.

Konstigista alkoi tuntua siltä, että kyseessä on Suomea suurempi hahmo. Hän luki Mannerheimin elämäkerran, eikä saanut tähän vieläkään minkäänlaista otetta: elämä Pietarissa, illalliset Puolassa, sota tai politiikka eivät tuoneet itse ihmistä yhtään lähemmäksi. Kunnes Konstig sai käsiinsä Teemu Keskisarjan Hulttio-kirjan, joka kertoo Mannerheimin nuoruusvuosista.

– Kirja oli suorastaan riemastuttavaa luettavaa. Selvisi, että Mannerheim oli nuorena aivan kelvoton tapaus, sai potkuja kouluista, ryypiskeli ja paini rahaongelmien kanssa – tähän jälkimmäiseen pystyn itsekin samaistumaan. Oli aivan ihanaa ajatella, ettei kaikki tullutkaan hänelle valmiina hopeatarjottimella. Mannerheim oli suvun murheenkryyni ja on inspiroivaa, kuinka hän sittemmin pystyi rakentamaan itsensä ja uransa.

Joonas Konstig
Joonas Konstig ihailee Mika Waltaria. Jussi Mankkinen / Yle

Mannerheim oli tarkka imagostaan ja niin on myös Joonas Konstig, jonka tyylistä tulee eittämättä mieleen joku 1960-luvun klassinen ja ajaton mieskirjailija, piippu vain puuttuu suupielestä.

Konstigin imagoa voi tarkastella myös vaatetetun kognition kautta. Tutkimusten mukaan ihmiset alkavat toimia sen vaatteen roolin mukaisesti, mikä heillä on päällään.

– Jos olen kotona t-paidassa ja lököhousuissa, tuntuu aika menevän nettisurffailuun tai Youtube-videoiden katsomiseen. Mutta kun olen bisnesasussa, se kertoo aivoilleni että nyt olen tosissani ja nyt tehdään hommia. Jos ja kun pukeudun kuten herrasmieskirjailijat silloin aikoinaan, pystyn ehkä luomaan yhtä hyvää kirjallisuutta kuten he.

Herrasmieskirjailijoilla Konstig tarkoittaa Mika Waltaria sekä 1800-luvun lopun venäläisiä ja toisen maailmansodan jälkeisiä amerikkalaisia kirjailijoita.

Joonas Konstig
Joonas Konstigin tyyli viittaa menneiden aikojen herrasmieskirjailijoihin. Jussi Mankkinen / Yle

Mitä on punk?

Joonas Konstig oli aikoinaan kova punkkari, jolla oli vaaleanvihreä otsatukka ja jonka farkkutakissa luki kissankokoisin kirjaimin YOUTH AGAINST FASCISM. Oma anarkismi kuitenkin karisi, kun ikävuosia karttui kolmisenkymmentä ja ensimmäinen lapsi syntyi.

– Rupesin tajuamaan ensimmäistä kertaa elämässäni, että nyt olen vastuussa jostakin. Vastuu oli sanana vanhalle punkkarille suoranainen inhokki, eli kai tässä jonkinlaista hidasta kehitystä on tapahtunut.

Nykyisin Konstigista on hauskaa listata, mitä on punk, ja kuinka se on käsitteenä muuttunut.

– Koska tapakulttuuri on tällä hetkellä mitä on ja ihmiset pukeutuvat mahdollisimman rennosti, se että sinulla on solmio kaulassa voi olla hyvinkin punk.

Pari vuotta sitten Joonas Konstig kritisoi näkyvästi ja kuuluvasti muun muassa kasvissyöntiä ja sukupuolineutraalia avioliittolakia. Samoihin aikoihin hän oli mukana tekemässä arvokonservatismin nousua käsitellyttä Mitä mieltä Suomessa saa olla -kirjaa. Konstig oli myös perustamassa tiedetoimittaja Marko Hamilon kanssa konservatiivista ja maahanmuuttovastaista Oikea Media -verkkojulkaisua. Oikean Median Konstig kuitenkin jätti nopeasti taakseen.

– Se ei ollut sitä, mitä olisin halunnut olla tekemässä, siinä häiritsi sellainen sivistymätön öyhötys.

Nykyisenä herrasmiehenä Konstig myöntää syyllistyneensä itsekin sivistymättömään öyhötykseen, mutta pistää sen entisen punk-henkisyyden piikkiin.

–Nyt on jotenkin ihanaa, ettei enää tarvitse olla sellainen.

Joonas Konstig
Joonas Konstigin mielestä solmio on nykyisin hyvin punk. Jussi Mankkinen / Yle

Sosiaalisen median illuusio


Harva kotimainen taiteilija tai kulttuurihenkilö tunnustautuu tai on tunnustatunut arvokonservatiiviksi, joten Joonas Konstig on tässä mielessä harvinainen poikkeus. Yksinäiseksi sudeksi Konstig ei kuitenkaan itseään kulttuuripiireissä tunne.

– Iso osa tällaisesta mielipideyksipuolisuudesta on sosiaalisen median synnyttämä illuusio. Kun olen ollut kasvissyöntiä vastaan, monet ovat tulleet sanomaan, että olen samaa mieltä kanssasi, mutta he eivät ehkä ole olleet niin tyhmiä, että olisivat sanoneet sen ääneen.

Joonas Konstig
Sosiaalinen media ei edistä keskustelukulttuuria, toteaa Joonas Konstig. Jussi Mankkinen / Yle


Konstigin mukaan ehkä joskus vajaan vuosisadan päästä ymmärretään, että sosiaalinen media on pahimpia asioita, mitä ihmiskunnalle on modernina aikana tapahtunut.


– Twitterissä ja Facebookissa ihmiset pystyvät lähinnä pönkittämään omia mielipiteitään, eivätkä ne ole mitään keskusteluvälineitä. Siellä keskustelu tarkoittaa sitä, että jos joku sanoo jotakin jollekin vastaan, siihen kohdistetaan kahta kovempi hyökkäys.

Joonas Konstigin maailmankatsomus kiteytyy 1600-luvulla eläneen filosofi Blaise Pascalin toteamuksessa, jonka mukaan ihmiselle on hyvä kertoa, ettei hän ole enkeli eikä hän ole eläin.

– On vaarallista, jos ihmiset ajattelevat että he ovat enkeleitä, ja on yhtä vaarallista jos ihmiset ajattelevat että he ovat petoja. Se että muistamme että meissä on kumpaakin, on klassisen maailmankuvan rakennusaines. Tämä torjuu sitä, että lähtisimme rakentamaan utopiaa, joka toimii vain silloin, jos kaikki ovat enkeleitä. Se torjuu myös sen, ettemme myöskään ryhdy rakentamaan yhteiskuntaa, jossa jokaisen on tarkoitus raadella toista.

Joonas Konstig
Joonas Konstigin maailmankatsomus kiteytyy filosofi Blaise Pascalin ajattelussa. Jussi Mankkinen / Yle

Linkki:
https://yle.fi/uutiset/3-9968772

Avatar
Ansgarius
Viestit: 288

Re: Uusi Ansgarius Blog

Viesti#290 » 13 Joulu 2017 10:57

Facebook vastaa entisen johtajansa syytöksiin – "Ymmärrämme, että vastuumme on kasvanut"

13.12.2017 10:16 Digitalous Sosiaalinen media


Facebook antoi poikkeuksellisesti vastineen entisen johtajan lausuntoon, jossa tämä kritisoi entistä työnantajaansa.

Maanantain ympäri maailmaa kiersi uutinen, jossa Facebookin entinen johtaja Chamath Palihapitiya kritisoi entistä työnantajaansa. Palihapitiya oli Facebookin käyttäjämäärän kasvusta vastaava johtaja.

Nyt hän sanoi, että sosiaalisen medioiden käyttäjiä ohjelmoidaan ja että hän on lopettanut sosiaalisen median käytön ja kieltänyt sen lapsiltaan. Hän on huolissaan yhteiskunnan rakenteiden romuttumisesta, ja siitä, että suuria massoja voidaan manipuloida sosiaalisen median kautta.


”Sosiaalinen media turmelee inhimillisen käyttäytymisen perustan”, hän sanoi.


Palihapitiya ei ole ainoa Facebookin entinen johtaja, joka on kritisoinut ex-työnantajaansa. Muun muassa Sean Parker, Facebookin ensimmäisiä johtajia ja koko palvelun kaupallistamisen arkkitehteja on kritisoinut Facebookia ja katunut osallisuuttaan siinä.


Facebook on poikkeuksellisesti lähettänyt syytöksiin vastineen Palihapitiyan syytöksiin ja vetosi siihen, että tämä ei ole ollut yhtiön palveluksessa kuuteen vuoteen.

"Kun Chamath oli Facebookissa töissä, me olimme keskittyneet rakentamaan uusia sosiaalisen median kokemuksia ja kasvattamaan facebookia ympäri maailman. Facebook oli hyvin erilainen yhtiö tuolloin, ja kasvumme myötä olemme ymmärtäneet, että vastuumme on kasvanut myös.

Facebook sanoo ottavansa roolinsa vakavasti. Se on käyttänyt ulkopuolisia asiantuntijoita ja akateemikkoja ymmärtääkseen palvelun vaikutukset hyvinvointiin ja käyttävänsä tietoa tuotekehityksessä.

"Investoimme myös ihmisiin, teknologiaan ja prosesseihin, ja olemme valmiita leikkaamaan voittojamme varmistaaksemme, että investoinnit tulevat tehdyiksi", yhtiö tiedotti.

Yhtiö porskuttaa silti eteenpäin. Viime viikolla se lanseerasi Messenger-viestipalvelun alle 13-vuotiaille lapsille, mikä on ollut ikäraja Facebook-käyttäjille.

Yhtiö joutuu myös vastaamaan kritiikkiin, joka liittyy valeuutisten ja propagandan levittämiseen alustalla.


Linkki:
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/895876f6-16ca-3d45-bce2-9e35be4ddd6d

Palaa sivulle “Blogit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa

cron