Videolla nähdään ensimmäisenä harvinainen värifilmiotos talvisodan evakkokulkueesta pohjois-Suomessa.
http://www.iltasanomat.fi/videot/histor ... 62828.html
Jatkosodan kielletyt kirjoitukset
Päämajan harjoittama sensuuri oli jatkosodassa tiukkaakin tiukempaa. Sen sai kokea eritoten moni Suomen armeijan rintamakirjeenvaihtaja, TK-mies. Millaiselta tiedolta kotijoukkoja haluttiin varjella?
Jatkosodan alussa kesällä 1941 maamme ylin sodanjohto katsoi tiedotustoiminnan erityisen tarpeelliseksi. Jo ennen talvisotaa perustettu armeijan tiedotusosasto operoitiin nyt toimimaan tehokkaasti päämajasta Mikkelistä käsin.
Tiedostusosaston alaisuuteen koottiin nopeasti useita tiedotuskomppanioita, joissa työskenteli sodan aikana parisataa rintamakirjeenvaihtajaa, TK-miestä. He olivat kirjoittajia, valokuvaajia, elokuvaajia, piirtäjiä ja radioselostajia.
Juttuja sodan rintamilta kirjoittaneet TK-miehet olivat siviilissä toimittajia, opettajia tai esimerkiksi mainosmiehiä. He liikkuivat jatkosodassa päämajan ohjeiden mukaan aina siellä, missä sotaa käytiin. TK-juttuja kirjoitettiin Lapin kaukaisilla perukoilla ja Äänisen rannoilla. Niitä syntyi sodan etulinjoilla, mutta myös Aunuksen pienissä kylissä ja taajamissa.
TK-miesten tekstit lähetettiin rintamilta aina ensin päämajaan Mikkeliin, Lokkiin. Siellä, Tiedotus 1:ssä, jutut käytiin läpi ja sieltä ne lähtivät Valtion Tiedotuslaitoksen kautta lehdille – jos nyt ylipäätään lähtivät.
http://pirkanmaansanomat.fi/2012/05/02/jatkosota/
TK-miesten ei esimerkiksi sopinut hyökkäysvaiheessa millään tavoin kertoa, että rajan takana Karjalassa oltiin myös etsimässä luonnonvaroja – siellähän oltiin lähinnä kulttuurisista syistä. –
Karjalan valtavien luonnonvarojen, metsien, mineraalien ja peltojen hyödyntämisestä piti sodanjohdon käskystä vaieta visusti, Helena Pilke kertoo.