Sodan tarinat(Elävä arkisto)

Sotiemme historiaa: Sisäalueet: Muut sodat, sotakuvat
User avatar
Sony
Posts: 10949

Sodan tarinat(Elävä arkisto)

Post#1 » 10 May 2015 23:19

Kesän 1944 suurhyökkäyksestä aselepoon


Kannaksen evakuointi: Tauno Lautamatti seuraa siirtoväen matkaa Kannakselta turvallisemmille seuduille. Tavaroita kuljetaan rattailla, ja mukana on lehmiä ja lampaita. Monet evakoista kävelevät paljain jaloin, kun paperijalkineet tuhoutuivat sateessa. Myötätuntoinen selostus on äänitetty 13:ntena tai 14:ntena kesäkuuta 1944.


http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=13988

Tosi tarinassa Juoksuhaudan seurakunta sotilaspapit muistelevat työtään nuorina miehinä keskellä sotien julmuutta. Heidän tehtävänään oli tukea sotilaita rintamalla ja muistaa kaatuneiden omaisia surun aikana.

Talvi- ja jatkosodassa palveli noin 900 sotilaspastoria. Heistä moni joutui sotaan kesken opintojensa. Kuusi heistä, Kaarlo Mäkinen, Erkki Kuparinen, Pentti Tapio, Taisto Saarinen, Holger Andersson ja Viljo Porkola kertovat vuoden 2009 dokumentissa omista kokemuksistaan suomalaissotilaiden uskon lujittajina.


http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/s ... dia=101192

Jatkosodan tuntematon tausta

Millainen oli Suomen poliittinen ja sotilaallinen liikkumavara välirauhan aikana? Tempautuiko Suomi passiivisesti mukaan suurpolitiikan pyörteisiin niin kuin vuolas joki tempaa mukaansa ajopuun vai ohjasivatko presidentti Ryti ja marsalkka Mannerheim maamme kuin koskiveneen Hitlerin sateenvarjon alle? Lasse Vihonen pureutuu kysymyksiin vuonna 2001 toimittamassaan ohjelmassa.

Lasse Vihosen toimittama Jatkosodan tuntematon tausta -ohjelma käsittelee Suomen roolia jatkosodassa dokumenttiäänittein, vanhojen asiakirjojen sekä julkaistun tutkimuksen pohjalta. Pekka Salosaari lukee ohjelmassa kuultavat asiakirjanäytteet.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/j ... dia=101433

Talvisodan rintamaselostuksia

Sota-ajan radio-ohjelmissa välitetään kotijoukoille tunnelmia mm. Suojärveltä ja Kollaalta, savolaiskomppanian tuvasta ja sotavankien tietokilpailusta.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/t ... edia=39250

Return to “Sotahistoria”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron