Page 1 of 1

Suomalaisen sotilaan varustus / ajoneuvot / aseet

Posted: 10 May 2015 23:22
by Sony
Kaukopartiomiesten kyynel lähetin. http://personal.inet.fi/koti/antero.tan ... yynel.html

SIvustolla juttua partiomiesten kyynel radiosta.

Re: Suomalaisen sotilaan varustus / ajoneuvot / aseet

Posted: 10 May 2015 23:22
by Sony
Hevonen sodassa vuosina 1939-1945

Suomi oli ennen talvisotaa maatalousvaltainen maa, jossa hevonen oli sekä maa- että metsätaloudessa välttämätön apu. Vuonna 1939 oli maassamme vajaat 400 000 hevosta. Hevoset olivat pääsääntöisesti rodultaan suomenhevosia. Hevosten määrä romahti maatalouden koneistumisen ja traktoreiden yleistymisen myötä 1960-luvulla. Nykyisin hevosia on noin 70 000, joista suomenhevosia vajaa 30 000 kappaletta.

http://www3.lappeenranta.fi/museot/verk ... -osa4.html

Suomenhevonen on sodissa ollut uskollinen kumppani siellä jossain. Nykyisin rakuunahenkeä pitävät Suomessa yllä perinnekillat ja Hakkapeliittayhdistys.

Videossa muistellaan sotien hevosia ja keskustellaan ratsuväen perinteistä ja niiden vaalimisesta. Kirjailija Ulla-Maija Aaltonen pohtii kansan kiitollisuudenvelkaa suomenhevoselle.

Kapteeni Eelis Tiainen astui aikoinaan palvelukseen lokakuussa 1935. Koulutuksesta on hauskoina muistoina jäänyt mieleen esimerkiksi alokasajan joka-aamuinen ”munaravi” ja hurmahousujen suosio naisten keskuudessa.

Nykyisin perinnekillat Ratsumieskilta Lahdesta ja Rakuunakilta Lappeenrannasta vaalivat ratsuväen perinteitä. Kiltojen toiminnasta ja esiintymisistä kertoo Hämeen Eskadroonan puheenjohtaja Pauli Mikkola.

Sotia ja sotien hevosia muistelee puolestaan maanviljelijä Oiva Åfelt.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/s ... edia=19752