Youtubetuloista maksettavat verot

Best Youtube Videos
User avatar
Sony
Posts: 18296

Youtubetuloista maksettavat verot

Post#1 » 07 Feb 2015 18:09

Yksityisenä henkilönä toimivan mainostulot ilmoitetaan verottajalle siis esitäytetyn veroilmoituksen avulla, jonka verottaja toimittaa postitse. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttämisen lisäksi tulot ja menot on eriteltävä erillisellä liitteellä. Itse olen käyttänyt tähän Verohallinnon verkkosivuilta saatavaa lomaketta numero 15 "Taiteilijan ja freelancerin tulot", jota verotoimistosta suositeltiin. Kyseiseen lomakkeeseen ilmoitetaan taustatiedot, ansaitut tulot sekä kulut ja poistot. Tuloista vähennetään niihin kohdistuvat kulut ja tämä erotus siirretään esitäytetyn veroilmoituksen kohtaan "Muut ansiotulot" (erotuksesta voi tulla myös negatiivinen tulos, mikäli kuluja on ollut enemmän kuin tuloja). Lomakkeessa on melko hyvät täyttöohjeet, joita kannattaa seurata. Lisäksi lomakkeen liitteenä kannattaa toimittaa erittely tuloista (tulojen määrä, laatu ja maksaja) sekä menoista (menojen määrä ja laatu). Tämä liite voi olla vapaamuotoinen, esim. tulot ja menot listattuna taulukkolaskentaohjelmassa.

Kuluihin voi laittaa esim. seuraavia vähennyksiä, mikäli näihin on rahaa käytetty. Osasta näistä löytyy lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta:

Ty√∂huonev√§hennys (alk. 170 ‚ā¨)
Ammattikirjallisuus (vähennettävissä kokonaisuudessaan, esim. HTML-oppaat tms.)
Poistot tietokoneesta (poistetaan yleensä 4 vuodessa 25 % vuotuisin menojäännöspoistoin)
Laajakaistamaksut (esim. kolmasosa vuosimaksusta)
Web-hotellimaksut (kokonaisuudessaan)
Lisäksi vähennyksiin voi yrittää laittaa mm. CD/DVD-levyjä ja yleensäkin kaikki tavara, joita on käytetty tulojen hankintaan. Aivan älyttömiä vähennyksiä ei kannata laittaa (tyyliin kaikki ruokakulut vähennyksiin tms.). Perusteettomista verovähennysvaatimuksistakin kun voi seurata veronkorotus. Kaikkiin vähennyksiin kannattaakin liitää hyvä perustelut.

Jos ei vuoden aikana ansaitse juurikaan mitään (esim. opiskelija), ei mainostuloja kannata ilmoittaa verottajalle, mikäli verottoman tulon määrä ei ylity. Tai en ainakaan itse näe tähän mitään syytä, miksi tuloista pitäisi ilmoittaa, jos tietää, että niistä ei kuitenkaan mene veroja. Tällaisten veroilmoitusten käsittelemiseen käytetään tällöin vain turhaan veroviraston resursseja. Mutta esim. parin kuukaudenkin kesätöistä kertyy yleensä rahaa sen verran, että verottoman tulon raja ylittyy. Tällöin mainostulot pitäisi ilmoittaa verottajalle. Mikäli mainostuloja kertyy huomattavasti (yli 8500 euroa vuodessa), pitää ottaa huomioon myös arvonlisäveron maksaminen (ALV). Arvonlisäverosta löytyy lisää tietoa verohallituksen julkaisusta "Arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan raja 8500 euroa" (PDF).

Tosin, jos ei ala mainostuloilla haalimaan omaisuuksia (useita tuhansia euroja vuodessa) tai käy paikallisessa verotoimistossa heiluttelemassa setelitukkua virkailijoiden nenän edessä, tulojen lähde tuskin selviää verottajalle. Vähäisten mainostulojen ilmoittamatta jättämisestä seuraavat rangaistukset ovat myös melko pienet. Alle 5000 euron tulojen ilmoittamatta jättämisestä seuraa maksimissaan 70 euron veronkorotus (tosin tapauksen tahallisuus/törkeys voi vaikuttaa asiaan). Siinä mielessä vähäisten mainostulojen ilmoittamatta jättäminen on kuitenkin melko pieni riski

http://www.mvnet.fi/index.php?osio=Koti ... la#verotus

Return to ‚ÄúYouTube‚ÄĚ

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests

cron